Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Ne za vším je Pákistán

Debata o terorismu s pákistánským nádechem běží nejenom v Británii, ale též v Indii, kde vycházejí najevo fakta o pozadí bombajského výbuchu z 11. července (183 mrtvých).

Debata o terorismu s pákistánským nádechem běží nejenom v Británii, ale též v Indii, kde vycházejí najevo fakta o pozadí bombajského výbuchu z 11. července (183 mrtvých).

Šest z osmi zatčených totiž absolvovalo výcvik v pákistánském táboře řízeném organizací Laškar-e-taibe. Jenže její vysoký činitel prohlásil, že tímto výcvikem prošlo jen 50 muslimů přímo z Indie. V ní přitom žije 140 milionů muslimů, což představuje třetí největší muslimskou komunitu na světě po Indonésii (220 milionů) a Pákistánu (150 milionů). V Indii se tudíž debatuje o tom, jaký podíl na nárůstu islamismu má pákistánská aktivita a jaký „domácí džihád“. Názory v domácím tisku se přiklánějí k domněnce, že spíše než o průnik teroristů zvenčí jde o radikalizaci indické komunity. Vládní poradce pro bezpečnost Narajanan pro americkou televizi řekl, že radikálové rekrutují indické muslimy, zejména vysoce kvalifikované či sloužící v armádě. Argumentují prý jejich ohrožením a vzpomínkou na protimuslimské násilnosti v Gudžarátu z roku 2002.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 33/2006 pod titulkem Ne za vším je Pákistán