Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Ticho už prý neléčí

Čeští lékaři se svými pacienty nemluví. A nejde přitom o žádnou legraci: tahle tichá domácnost teď našemu zdravotnictví vynesla titul čtvrtého nejhoršího systému v Evropě.

Fotografie: Vědí, že mohou vědět všechno? Stačí chtít – a trvat na svém. • Autor: Respekt
Fotografie: Vědí, že mohou vědět všechno? Stačí chtít – a trvat na svém. • Autor: Respekt

Čeští lékaři se svými pacienty nemluví. A nejde přitom o žádnou legraci: tahle tichá domácnost teď našemu zdravotnictví vynesla titul čtvrtého nejhoršího systému v Evropě. Ale než se zhroutíme z veder korunovaných touto neblahou zprávou, je třeba rychle říci, že napřesrok může být všechno jinak. Rozmluvit zdejší doktory totiž není nemožné.

A co mi tedy je, pane doktore?

Na žebříčku mapujícím „spotřebitelskou“ úroveň zdravotnictví v zemích Evropské unie zaujalo Česko drtivou 22. příčku. „Vycházeli jsme z veřejně dostupných statistik a rozhovorů s pacienty v jednotlivých zemích,“ vysvětluje vznik soupisky Arne Björnberg, šéf týmu expertů organizace Health Consumer Powerhouse (HCP), která pro Brusel mezinárodní šetření prováděla (viz rámeček). Arneho, což je mimochodem usměvavý muž středních let a nikoli žena, jak tvrdí ČTK, při práci na českém výstupu nejvíc překvapilo, jak obtížná je v Česku komunikace vůbec a že zdaleka nepoznamenává jen vztah lékař–pacient. „Na naši výzvu se ozvaly jen tři organizace, evropský průměr je přitom dvojnásobný a někde, třeba v Británii, jich s námi spolupracuje i osm,“ říká Arne. „Jednali jsme i osobně na ministerstvu, slíbili spolupráci, ale když jsme jim pak poslali příslušné formuláře, už se nikdy nikdo ani na urgence neozval. Takže nám nezbylo než vycházet z veřejných statistik,“ dodává s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].