Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Den, kdy nás objala ruka trhu

Pohádka o tom, jak Václav Klaus bojoval proti disidentům, třetím cestám a diktatuře Rolling Stones.

Pohádka o tom, jak Václav Klaus bojoval proti disidentům, třetím cestám a diktatuře Rolling Stones.

Dlouhý had lidí, vinoucí se z útrob Národního domu na pražských Vinohradech až k lítačkám vedoucím do mrazivého lednového dne, dává tušit, že se zde koná něco mimořádného. O tom svědčí i škála osobností čekajících v padesátimetrové frontě na možnost odložit si kabát: bývalí ministři stojí vedle současného viceguvernéra České národní banky či vůdčích osobností někdejší dravé finanční skupiny Motoinvest. Pět set židlí velkého sálu je beznadějně obsazených. Zájemci stojí i kolem stěn a oči všech se upínají k pódiu, kam právě po krátkém úvodu moderátora přichází první řečník – prezident republiky Václav Klaus. Konference „15 let od počátku kapitalismu v naší zemi očima tehdejších aktérů“ začíná.

Musíme se pochválit

„Musíme se tomu věnovat my, když už to nikdo jiný neudělá,“ otevírá Klaus svůj příspěvek posteskem, že nikde v současných médiích nenašel zmínku o tom, jak zásadním datem byl 1. leden 1991. Tehdy totiž vláda, v níž zasedal jako ministr financí, liberalizovala 85 procent do té doby direktivně stanovených cen. Takže nejde o nic menšího než o začátek tržní ekonomiky v Česku.

Byl to ovšem těžký krok, pokračuje řečník. Paradoxně nikoli pro odpor stoupenců starého pořádku, ale vinou disidentů a tzv. osmašedesátníků, co chtěli jít všemi možnými třetími cestami mezi kapitalismem a komunismem. S…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].