Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Fico hledá partnera

Bývá zvykem, že po volbách ta či ona strana ohlásí odchod do opozice. To se však na Slovensku nestalo. Do vlády chtějí všichni. A v prvním kole všichni vyjednávali s Ficem. Celkem tak vznikly čtyři možnosti – a tři z nich jsou reálné.

Fotografie: Premiérem nebudu jen tehdy, odejde-li Mečiar. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Premiérem nebudu jen tehdy, odejde-li Mečiar. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Ačkoli Róbert Fico vyhrál volby s obrovským náskokem, nezačal právě nejlépe. Většina deníků přinesla v pondělí na titulní straně foto vyholených ochrankářů, kteří lídra levicového Směru po celou volební noc izolovali od novinářů. Z bulváru, který už několik dní psal o jeho údajné milence a ptal se, kdo bude novou paní premiérovou, Ficovi ujely nervy a v sobotu centrálu své strany obehnal páskou a vyholenci. Žurnalisté tak čekali celou noc na chodníku, nikdo ze Směru se s nimi až do rána nebavil.

Jakmile však Fico v úterý převzal od prezidenta Ivana Gašparoviče pověření k sestavení vlády, jeho rétorika se změnila. Z burácejícího populisty opakujícího stále totéž se stal odpovědně se chovající státník. Zmírnil slovník vůči politickým soupeřům i novinářům, začal vyjednávat a svou výchozí situaci charakterizoval takto: premiérem se nestane pouze tehdy, pokud by se tři strany, jež dosud tvořily vládní pravici – maďarská koalice, křesťanští demokraté a Dzurindova Slovenská demokratická a křesťanská unie (SDKÚ) –, spojily s Hnutím za demokratické Slovensko (HZDS) Vladimíra Mečiara. Problém je nasnadě. Zmíněný scénář by bylo možné uskutečnit jen s tou podmínkou, že stále strašící Mečiar by z hnutí odešel. To ale on sám nemíní, byť prohrál už potřetí za sebou, a nyní dokonce s historicky nejnižším skóre. Naopak hovoří o „úsměvu poražených“.

Do vlády chtějí všichni

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].