Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Dva zářezy na al-Káidě

Al-Džazíra ztratila svoji největší hvězdu. To lze říci na adresu Abú Músaba Zarkávího. Al-Džazíra ztratila svoji největší hvězdu. To lze říci na adresu Abú Músaba Zarkávího.

Fotografie: Už řež, vysíláme. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Už řež, vysíláme. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Zabití Zarkávího je největším úspěchem v boji s terorismem. A Kanada ukázala, že se umí bránit jeho rozšiřování.

Al-Džazíra ztratila svoji největší hvězdu. To lze říci na adresu Abú Músaba Zarkávího. Tento muž více než tři roky terorizoval Irák. Vraždil, štval proti sobě sunnity a šíity, unášel rukojmí, kladl ultimáta, své zajatce podřezával – a al-Džazíra to vše ochotně vysílala. Nejenom vysílala, sama se domlouvala se Zarkávího lidmi, kdy už to podříznutí bude, aby mohla nachystat vysílací časy. Ve středu večer ho Američané, ve spolupráci s Iráčany a Jordánci, zabili. Kdy a kde sežene „arabská BBC“ svoji novou superstar? To není nadsázka, to je základní otázka pro budoucnost Iráku i celého Blízkého východu.

Kdo je vlastně předákem al-Káidy? Svým způsobem o tom rozhodují podobné televize. Právě jim totiž teroristé volají, když chtějí vyděsit svět. Někoho podříznout někde ve sklepě – to udělá leckterý úchyl. Ale pocit, že tento záběr oběhne planetu, to je jiná káva. V tomto smyslu byl Zarkáví účinnějším logem al-Káidy než sám Usáma bin Ládin. Ten sice občas promlouvá ze záznamu, vyhrožuje tím či oním útokem, ale v praxi spíše naplano. To Zarkáví své hrozby servíroval i plnil de facto v přímém přenosu.

Není důležité, kdo ten příměr pronesl jako první, jisté je, že sedí. Al-Káida funguje v podstatě na bázi franchisingu, tedy jako McDonald’s. Nemá pevnou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].