Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Kaleidoskop

Winslow Friday se bude v polovině června zodpovídat před americkým federálním soudem ze zastřelení orla bělohlavého. Příslušník kmene Arapahů se hájí tím, že orla zastřelil z rituálních důvodů, a odvolává se na svobodu vyznání.

Fotografie: Kořist za 100 tisíc dolarů - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Kořist za 100 tisíc dolarů - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Winslow Friday se bude v polovině června zodpovídat před americkým federálním soudem ze zastřelení orla bělohlavého. Hrozí mu rok vězení a pokuta do výše sto tisíc dolarů. O případné výši trestu rozhodne i to, jestli se před ulovením ptáka obřadně očistil. Příslušník kmene Arapahů se hájí tím, že orla zastřelil z rituálních důvodů, a odvolává se na svobodu vyznání. Žaloba jej viní z pytláctví a bude se snažit dokázat, že lovil bez rituální očisty a dopustil se pychu.

Orel bělohlavý byl v USA zapsán na seznam přísně chráněných živočichů v roce 1978. Ochrana se neminula účinkem a v současné době hnízdí na území unie mimo Aljašku bezmála 8000 párů těchto erbovních amerických dravců. Úřady se snažily udržet vratkou rovnováhu mezi ochranou orla a respektem k náboženským tradicím původních obyvatel Nového světa. Ochranáři vytvořili v Denveru jakési „orlí náboženské depo“, v němž uchovávali zamražená těla orlů, kteří nešťastně zahynuli či padli za oběť pytlákům. Indiáni mohli požádat o mrtvolu orla pro kmenové obřady, za určitých podmínek jim mohl být povolen i lov. Namítají však, že se mršiny pro mnohé rituály nehodí a schválení lovu trvá dlouho. Někteří navrhují vyškrtnout orla ze seznamu ohrožených druhů. Ani to by však nenastolilo liberálnější podmínky pro lov: orly skalní a bělohlavé hájí v USA speciální zákon.

Orli budou mít zřejmě větší štěstí než masajští lvi, které rovněž…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].