Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Dusno na lince Praha–Bratislava

Dzurinda by nemohl vládnout v Praze, stejně jako Paroubek v Bratislavě. Srovnávat Česko a Slovensko tedy k ničemu nevede.

Dzurinda by nemohl vládnout v Praze, stejně jako Paroubek v Bratislavě. Srovnávat Česko a Slovensko tedy k ničemu nevede.

Je to lákavá, ale po všech stránkách špatná část předvolební kampaně. Premiér Jiří Paroubek s podporou lídra slovenského opozičního Směru, pravděpodobného vítěze voleb na Slovensku Roberta Fica (portrét R. Fica v rubrice O kom se mluví na str. 12) objíždí volební mítinky a používá příklad reformy Mikuláše Dzurindy jako výstrahu před vládou ODS. Jestli se chcete mít (tak špatně) jako Slováci, volte Topolánka, zní hlavní heslo ČSSD, která slibuje, že když bude u moci, „experimenty na lidech“ v Česku nepřipustí.

Paroubkův slovenský protějšek, premiér Mikuláš Dzurinda sice slušně, ale důrazně v rozhovoru pro Lidové noviny publikovaném minulý týden před takovouto politikou varuje. „Nejde o mě, jde o česko-slovenské vztahy. Jsou věci, které se dělají, ale jsou hranice, jež bychom neměli překročit,“ uvedl předseda bratislavské vlády.

Právě skutečnost, že je Slovensko ve volební kampani dáváno za výstražný příklad, je to, co Dzurindovi vadí nejvíce. Právem. Negativní vymezování vůči nějaké cizí zemi, zvláště takto blízké, je opravdu něčím, co hranice přirozené volební podpory přesahuje a ve slušné evropské politické společnosti se nedělá. Jsou to způsoby, které naposledy používal Vladimír Mečiar a slovenští nacionalisté ve volbách v létě 1992. Volbách, které vedly k rozpadu federace.

V historii českých…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].