Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Co je zač Robert Fico

V salonku pražského Obecního domu stály vedle sebe dva světy. Na jedné straně dnes už bývalý šéf německé sociální demokracie Mathias Platzeck a vedle něj nyní už vítěz italských voleb Romano Prodi.

Fotografie: Robert Fico. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Robert Fico. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

V salonku pražského Obecního domu stály vedle sebe dva světy. Na jedné straně dnes už bývalý šéf německé sociální demokracie Mathias Platzeck a vedle něj nyní už vítěz italských voleb Romano Prodi. Po jejich levici pak zástupci „nové Evropy“, český premiér Jiří Paroubek a lídr slovenského Směru Robert Fico. Platzeck a Prodi mluvili o evropských vizích socialistů, o nichž přijela jednat levice z celé EU a okolí. Když se dostal ke slovu Fico, pronesl dvě zdvořilostní věty anglicky a pak přešel k předvolební agitaci. Výsledky české ekonomiky z poslední doby mu dovolily hlásat heslo: „Česko se sociálnědemokratickou vládou je na tom bez reforem lépe než Slovensko s pravičáckými takzvanými reformami.“ Když svůj typický, poněkud demagogický monolog po více než pěti minutách ukončil, Prodi, Platzeck i přítomní západoevropští novináři se po sobě poněkud vyděšeně podívali. „Přejeme samozřejmě Robertu Ficovi úspěch ve volbách,“ dostali ze sebe Prodi s Platzeckem, a pak rychle opustili konferenční sál.

O hodinu později Fico v kavárně odpovídal na otázku, jak se mu líbí drsný styl českého premiéra: „I já jsem takový. Jirka to dělá dobře. Politika se v našich končinách nedá dělat v rukavičkách,“ usmál se Fico.

Komunista, populista, socialista

Robert Fico (42) politické rukavičky odložil před osmi lety. Právník, těsně předlistopadový…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].