Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Utopená čísla

Zatímco Spojené státy řeší statisíce nelegálních přistěhovalců demonstrujících v ulicích amerických měst, ve zpravodajských agenturách se zjevují a zase z nich tiše mizí zprávy o afrických nelegálních přistěhovalcách pokoušejících se proniknout do Evropy.

Zatímco Spojené státy řeší statisíce nelegálních přistěhovalců demonstrujících v ulicích amerických měst, ve zpravodajských agenturách se zjevují a zase z nich tiše mizí zprávy o afrických nelegálních přistěhovalcách pokoušejících se proniknout do Evropy. Poté, co se díky spolupráci marocké a španělské vlády a finanční pomoci Evropské unie podařilo dramaticky omezit počet Afričanů zkoušejících překonat pouhých čtrnáct kilometrů širokou Gibraltarskou úžinu nebo přeskočit plot ve španělských severoafrických enklávách Ceuta a Melila, prosákl proud ekonomických migrantů z pouštní Mauretánie na Kanárské ostrovy.

Cesta na bárkách se protáhla z desítek na stovky kilometrů. Jenom od začátku roku ji úspěšně dokončilo okolo 5000 Afričanů, dalších 1000 se jich podle odhadů Červeného kříže cestou utopilo. Španělé, kteří jsou ze všech evropských zemí tlaku uprchlíků díky své poloze vystaveni nejvíce, již vloni zlegalizovali pobyt více než půl milionu přistěhovalců.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].