Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Co se děje ve světě

São Paulo je obojaké město. Obojživelné. Vždycky se za jedním pohledem skrývá další možnost. Tenhle dojem ve mně přetrvává od první cesty taxíkem z letiště až dosud.

Fotografie: Obyčejné věci mohou být zlověstné. • Autor: Respekt
Fotografie: Obyčejné věci mohou být zlověstné. • Autor: Respekt

São Paulo je obojaké město. Obojživelné. Vždycky se za jedním pohledem skrývá další možnost. Tenhle dojem ve mně přetrvává od první cesty taxíkem z letiště až dosud. To obvykle zdůrazňované klišé říká, že São Paulo je industriální, betonové monstrum po okraj naplněné mrakodrapy a s nejvyšším počtem vražd na zeměkouli nebo ve vesmíru. V místní obrazárně, jednoduše nazvané Pinacoteca do Estado (Státní obrazárna), si člověk naštěstí uvědomí, že i klišé se dá uniknout, když vejdete přímo do jádra místní obojakosti, do epicentra dvojího pohledu. Právě tu probíhá výstava dvou současných mladých brazilských fotografů – Roberty Dabdabové a Eduarda Muylaerta, kteří zachycují samotné São Paulo.

Jejich pohled na dvojí tvář města je překvapivě podobný mým vlastním dojmům. Roberta Dabdabová nazvala 37 velkých barevných fotografií Řeč věcí a nechala je nalepit přímo na bílou galerijní zeď. Její portréty dětských hraček, které zvětšené a hrozivě barevné působí dojmem zkázonosných vyslanců zla, či vlasů v koupelně připomínajících čínské kaligrafie, jsou bez nadsázky šokující. Pohledy z oken sãopaulských činžáků do zelených spletí tropických rostlin postupně likvidujících beton naopak uklidňují, podobně jako poslední fotografie Antonína Kratochvíla z Černobylu, na nichž příroda definitivně překonala ostych před atomovou katastrofou. Jindy jako by návštěvníky pozvala k sobě domů, na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].