Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nad Súdánem svítá mír

Co váží více: Potrestání pachatelů genocidy v Dárfúru, nebo právě uzavřená dohoda? Zachráněné lidské životy by hovořily pro to druhé, zvláště v oblasti rizikové pro celý svět.

Dohodli se. Tato holá věta jako by už vypadla ze zpravodajství o světových konfliktech. Do Afghánistánu i Iráku vletěli spojenci pod vedením Ameriky, aby dohodu nadekretovali, ale zatím skutek utek. V případě Íránu se už o dohodě ani nemluví. Ve Svaté zemi se stalo symbolem budoucnosti jednostranné stažení, jinými slovy nedohoda. Snad jen v Severním Irsku se vláda a IRA dohodly na míru a odzbrojení. Ale to je Evropská unie, a navíc onu dohodu musely nedávno Londýn a Dublin podpořit neslýchaným ultimátem: nezačne-li v Belfastu do září fungovat regionální parlament a vláda, zavedou nad provincií společnou správu.

Tím překvapivěji vyznívá páteční informace o dohodě pro Súdán. Po třech letech krveprolití v Dárfúru, po genocidě, jak stav věcí úředně označil americký Senát i George Bush, se v nigerijské Abuji daří uzavřít dohodu o míru. Zpráva se přitom objevuje pár dnů poté, co americký Fond míru a časopis Foreign Policy zařadily Súdán do čela žebříčku nejvýbušnějších, nejnestabilnějších, doslova zhroucených států (The Failed States Index). Právě ty dnes představují velkou hrozbu. Ne proto, že by vyvíjely zbraně hromadného ničení, ale na území bez účinné vlády či naopak s mozaikou různými skupinami účinně ovládaných areálů mohou bez problémů působit lidé spjatí s al-Káidou a terorismem obecně. Konkrétně to říkají závěry americké Strategie národní bezpečnosti z roku 2002: „Ameriku nyní ohrožují méně státy dobyvatelské než státy zhroucené.“ A ty tvoří na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].