Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Trefte se opilý do dveří

Ivana Königsmarková se narodila v roce 1953 v Praze. Po gymnáziu absolvovala v pomaturitním studiu obor ženská sestra. Pracovala dvacet let v pražské porodnici u Apolináře, krátce na onkologii, pak jako porodní asistentka. V roce 1997 zakládala ve Fakultní nemocnici Na Bulovce Centrum aktivního porodu, první zdravotnické zařízení orientované na tzv. přirozený, nemedicínský porod v Praze.

Fotografie: Ivana Königsmarková. • Autor: Respekt
Fotografie: Ivana Königsmarková. • Autor: Respekt

Ivana Königsmarkováse narodila v roce 1953 v Praze. Po gymnáziu absolvovala v pomaturitním studiu obor ženská sestra. Pracovala dvacet let v pražské porodnici u Apolináře, krátce na onkologii, pak jako porodní asistentka. V roce 1997 zakládala ve Fakultní nemocnici Na Bulovce Centrum aktivního porodu, první zdravotnické zařízení orientované na tzv. přirozený, nemedicínský porod v Praze. Od roku 2000 pracuje na volné noze a mimo jiné asistuje matkám u porodů doma. Je viceprezidentkou Unie porodních asistentek a zřejmě nejznámější kritičkou poměrů v českém porodnictví. Ivana Königsmarková je rozvedená, má dvě dcery.

V polovině 90. let vydala Světová zdravotnická organizace doporučení, ve kterém mnoho lékařských zásahů do porodu označila za nežádoucí nebo nadužívané. Jaký to mělo u nás ohlas?

Bohužel ani dnes neexistuje jediná porodnice, která by se do důsledku doporučeními řídila. Ani ty liberálnější. WHO například říká, že by se měl o ženu během těhotenství, porodu a šestinedělí starat jeden odborník, v ideálním případě porodní asistentka. Kontakt ženy s jedinou osobou – pokud se porod nezkomplikuje a není třeba lékařský zásah – ji nevystavuje zbytečným stresovým situacím. To český systém neumožňuje.

Má na to české zdravotnictví dost lidí?

Nemá, ale ne proto, že by jich bylo potřeba víc, jen tu funguje systém, kdy se o těhotné a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].