Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

OSN pro Radu lidských práv

Celková reforma světové organizace loni sice uvízla, ale dále se pracuje na jejích jednotlivých bodech. Ve středu valné shromáždění schválilo vznik Rady pro lidská práva – ta má nahradit silně zprofanovanou Komisi pro lidská práva, v jejímž čele se v rámci rotace střídaly i takové země jako Libye.

Celková reforma světové organizace loni sice uvízla, ale dále se pracuje na jejích jednotlivých bodech. Ve středu valné shromáždění schválilo vznik Rady pro lidská práva – ta má nahradit silně zprofanovanou Komisi pro lidská práva, v jejímž čele se v rámci rotace střídaly i takové země jako Libye. Pro vznik rady hlasovalo 170 z celkem 191 členů OSN. Proti byly podle očekávání zejména Spojené státy, nicméně diplomaté ve světové organizaci jejich postoj označili za „měkké ne“.

USA totiž přislíbily, že nebudou bránit uvolnění 4,5 milionu dolarů pro práci rady z rozpočtu OSN. V čem vlastně spočíval důvod amerického ne? V kritériích zařazování států do rady, respektive jejich vyřazování. Původně Washington společně s Evropany žádal, aby bylo těžší přijetí (schválení dvoutřetinovou většinou) než vyloučení (schválení prostou většinou). Realita bude přesně opačná.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].