Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Auto může být zbraň

Není to tak dávno, co většina lidí strávila celý život v jedné vesnici nebo městě. Pokud se někam cestovalo, pak jen pěšky nebo na oslu. Výměna informací byla z dnešního pohledu mizivá a lidé žili hlavně místními problémy.

Není to tak dávno, co většina lidí strávila celý život v jedné vesnici nebo městě. Pokud se někam cestovalo, pak jen pěšky nebo na oslu. Výměna informací byla z dnešního pohledu mizivá a lidé žili hlavně místními problémy. Kdo zamířil do cizích krajů, stával se takovou výjimkou, že po návratu napsal cestopis. Doba se ale změnila, dnes už nemusí být člověk nijak bohatý, aby se v krátké době mohl dostat na druhý konec světa.

Využijeme-li nejmodernější techniku k tomu, abychom kontrolovali provoz na silnicích, budeme pouze platit daň za tyto změny. Tragické události posledních let nám ukazují, že lidé necestují jen s dobrými úmysly. Z dopravních prostředků se mohou stát zbraně, pojízdné bomby nebo nástroje zločinu. Odborníci, kteří před tím varují, nechtějí nikoho strašit, jen upozorňují na realitu.

Pokud při průzkumu položíte otázku, zda tázaný preferuje pořádek a bezpečí před osobní svobodou, tedy zda se smíří s tím, že jeho svoboda bude výměnou za tyto statky částečně omezena, většina lidí odpoví ano. Policie zajišťuje pořádek a bezpečí pomocí různých kontrol a pomocí vyšetřování. Tím také omezuje naši svobodu. Až na výjimky jsme se s tím smířili.

Jestliže tedy stojí policisté u cesty a zastavují vozidla, která porušují dopravní předpisy, nebo pokud kontrolují řidiče ve snaze chytit zločince, je vše v pořádku, zvykli jsme si. Jaký je v tom rozdíl, převezme-li za policisty tuto práci kamera a počítač?

Rozdíl je značný, hlavně v nákladech na práci…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].