Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Pokračovatel Baťova odkazu

Kdo je největší český ekonom a jak to změřit? Než dojde ke shodě nad těmito otázkami, to ještě nějaký čas potrvá, nicméně první pokus o odpověď máme nyní čerstvě za sebou.

Fotografie: Milan Zelený: Mí Češi mi sice nerozumějí, ale Číňané ano. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Milan Zelený: Mí Češi mi sice nerozumějí, ale Číňané ano. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Kdo je největší český ekonom a jak to změřit? Než dojde ke shodě nad těmito otázkami, to ještě nějaký čas potrvá, nicméně první pokus o odpověď máme nyní čerstvě za sebou. Zatímco mezi odbornými pracovišti podle očekávání zvítězil pražský CERGE-EI, mezi jednotlivci se na prvním místě s obrovským odstupem umístil téměř neznámý emigrant Milan Zelený. Způsob sestavení žebříčku má sice své kritiky, nic lepšího ale zatím k dispozici nemáme.

Se studenty na síti

„Právě jsem oznámkoval své studenty v New Yorku,“ vítá nás před stylovým jihočeským statkem v prosincové zasněžené atmosféře prošedivělý muž s bradkou. Nečeká ani na otázku a pokračuje: „Je zbytečné tam být, jejich práci sleduji prostřednictvím počítače,“ vysvětluje profesor Fordhamovy univerzity v USA. Na písemné zkoušky podle něj dohlédnou jeho asistenti (ústní u nich nejsou), on je zde oznámkuje a sleduje jejich práci přes internet na monitoru svého notebooku. „Zadám týmovou práci a přes speciální program zjišťuji, jak do ní kdo přispívá,“ vysvětluje. Jinak by to ani nešlo: kromě plného úvazku na Fordhamově univerzitě přednáší na univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a je prorektorem na univerzitě Si-tien v čínském Si Anu.

Většinu svého života strávil Milan Zelený v cizině: po absolvování VŠE pracoval krátce v týmu známého ekonoma Oty Šika, v 25 letech odjel na studia do USA, kde po…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].