Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Guvernátor napíná svaly

Arnold Schwarzenegger stojí před největší zkouškou své dosavadní politické kariéry. Republikánský guvernér státu Kalifornie se pustil se do otevřeného křížku s demokraty ovládaným Kongresem. Pohrozil zákonodárcům, že pokud urychleně neschválí jeho reformy, které mají nejlidnatější zemi Spojených států zbavit astronomických dluhů, obejde je a nechá o svých návrzích hlasovat občany v referendu.
Ačkoli jde o troufalý krok, který nemá v amerických dějinách obdobu, a ačkoli je Kalifornie tradiční baštou demokratů, má „Guvernátor“ – jak se Schwarzeneggerovi s oblibou přezdívá – nemalou naději na úspěch. Přes svůj poněkud neortodoxní styl vládnutí se totiž těší nebývalé popularitě a podařilo se mu zatím prosadit prakticky všechno, co si zamanul.

Fotografie: Nejdřív zvedal činky, pak limuzíny a teď se o totéž pokouší s celou Kalifornií. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Nejdřív zvedal činky, pak limuzíny a teď se o totéž pokouší s celou Kalifornií. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Arnold Schwarzenegger stojí před největší zkouškou své dosavadní politické kariéry. Republikánský guvernér státu Kalifornie se pustil se do otevřeného křížku s demokraty ovládaným Kongresem. Pohrozil zákonodárcům, že pokud urychleně neschválí jeho reformy, které mají nejlidnatější zemi Spojených států zbavit astronomických dluhů, obejde je a nechá o svých návrzích hlasovat občany v referendu.

Ačkoli jde o troufalý krok, který nemá v amerických dějinách obdobu, a ačkoli je Kalifornie tradiční baštou demokratů, má „Guvernátor“ – jak se Schwarzeneggerovi s oblibou přezdívá – nemalou naději na úspěch. Přes svůj poněkud neortodoxní styl vládnutí se totiž těší nebývalé popularitě a podařilo se mu zatím prosadit prakticky všechno, co si zamanul.

Chléb a hry

Když Schwarzenegger na sklonku roku 2003 s drtivou převahou vyhrál předčasné volby, zdědil po svém předchůdci Grayi Davisovi nejen guvernérské křeslo, ale především neřešené problémy, na nichž si měl podle předpovědí řady komentátorů hrdina akčních filmů brzy vylámat zuby. Erár tonul v dluzích, ekonomika stagnovala, dusily ji rozbujelé daně a splasknutí internetové bubliny připravilo o práci tisíce lidí, kteří své služby nabízeli firmám v technologické líhni v Silicon Valley.

Nový guvernér se však potíží nezalekl. Ihned po nástupu do úřadu splnil svůj slib a zrušením některých daní snížil odvody do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].