Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Česko odrazilo nájezd šťouralů

Díky nesouhlasnému dopisu prezidenta Klause jsme se dozvěděli překvapivou věc. Úředníci ministerstva spravedlnosti nedovolili protikorupčním expertům Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) přijet na dohodnutou kontrolu, jestli dostatečně bráníme našim podnikatelům uplácet v mezinárodním obchodě. Na Hradě a v zahraničí to vzbudilo úžas. Justice svůj podtrh na experty zatlouká, seč může, a objasňuje jen to, k čemu je donucena. Jako by potřebovala něco skrýt. Ale co?

Fotografie: Expert Moulette: Tlumočníci? Ale jděte! Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Expert Moulette: Tlumočníci? Ale jděte! Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Díky nesouhlasnému dopisu prezidenta Klause jsme se dozvěděli překvapivou věc. Úředníci ministerstva spravedlnosti nedovolili protikorupčním expertům Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) přijet na dohodnutou kontrolu, jestli dostatečně bráníme našim podnikatelům uplácet v mezinárodním obchodě. Na Hradě a v zahraničí to vzbudilo úžas. Justice svůj podtrh na experty zatlouká, seč může, a objasňuje jen to, k čemu je donucena. Jako by potřebovala něco skrýt. Ale co?

Spiklenci citát nechtějí

Vzkaz „Nejezděte!“ dostali odborníci na odhalování úplatků z Česka na poslední chvíli – doslova pár hodin před odletem do Prahy. Ministerstvo spravedlnosti, které mělo misi organizačně zajistit, vysvětluje selhání „technickými důvody“. Lidi z OECD ale ministerské argumenty nepřesvědčily a organizace označila český postup za velmi znepokojivý. Mezinárodní kontrola, jejíž termín byl dohodnut s půlročním předstihem, měla totiž prověřit, nakolik Česká republika plní své závazky plynoucí z úmluvy OECD zaměřené na podplácení zahraničních veřejných činitelů v mezinárodním obchodě. Kontroloři se v rámci své mise měli setkat se zástupci ministerstev a dalších státních úřadů i neziskových organizací, a Česko nakonec zůstalo jedinou členskou zemí OECD, která expertní prověrku překazila na poslední chvíli. To samozřejmě vyvolalo otázky, pochopitelné u státu, v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].