Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Mimochodem

Možná jde pouze o shodu okolností, avšak fakta leccos napovídají. Co se týče zrodu civilizace, strmý intelektuální vzestup lidstva za neolitické revoluce, který Erich von Däniken připisuje obcování pozemšťanek s mimozemšťany, může mít prostší vysvětlení: právě tehdy se totiž člověk naučil vyrábět a pravidelně požívat alkohol. V novějších dějinách Západu si nelze nepovšimnout, jak prudce se vystupňovala dynamika všestranného rozvoje, když od 16. století začaly palírny ve větší míře destilovat vysokoprocentní lihoviny.

Tvrdit, že k budování Britského impéria přispěla lvím dílem whisky, by asi bylo příliš odvážné, počátek jeho zániku se nicméně nápadně shoduje s radikálním omezením otevírací doby náleven v době první světové války. Toto prohibiční opatření bylo zrušeno teprve minulý týden. O Britech je známo, že vědí, co dělají, většinou lépe než Francouzi či Němci, i když se to obvykle nesnaží tak precizně vysvětlit. Zavelel-li jim nyní zdravý instinkt, aby povolili uzdu svému tradičnímu koníčku, nemusí to hned znamenat, že by chtěli opět ovládnout indický subkontinent. Třeba jen cítí, že ve válce s terorem přituhlo a že vítězství vyžaduje mobilizovat veškerou energii.

Prahou se dalo i za Husáka putovat od hospody k hospodě po celou noc. Pamětníkům dodnes trnou játra, když si vzpomenou na spanilé jízdy pokračující v druhé půli noci přes stánek ve Slovanském domě a bistro na Hlavním nádraží k prvnímu rannímu výčepu v Lupáčově ulici na Žižkově. Rozvoji zdejší…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].