Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Junta prchá do džungle

Barmská vláda narychlo přesunuje své sídlo do vnitrozemí. O čem to svědčí? Podle analytiků o paranoie nevoleného vůdce země Thana Shweje.

Fotografie: Změní se něco, když budou sídlit jinde? Nás se neptají. - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Změní se něco, když budou sídlit jinde? Nás se neptají. - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Barmská vláda narychlo přesunuje své sídlo do vnitrozemí. O čem to svědčí? Podle analytiků o paranoie nevoleného vůdce země Thana Shweje.

Barmská vojenská junta, jedna z nejtvrdších diktatur světa, má zřejmě takové obavy z budoucího vývoje, že přesouvá své sídelní město z honosného Rangúnu tři sta kilometrů na sever – do staveniště v džungli u města Pjinmana. O nové metropoli rozhodla už v roce 2001, ale projekt ještě zdaleka nebyl dokončen. Nynější rychlý přesun úřadů do nedostupné oblasti horských džunglí, který začal před týdnem, proto vyvolává otázky. „Jsme tímto nečekaným vývojem překvapeni. Je to velmi matoucí,“ reagovalo například singapurské ministerstvo zahraničí požadující od Barmy nějaké vysvětlení.

Chcete do čela ASEAN?

Pozorovatelé odůvodňují rozhodnutí barmských generálů strategickými důvody. Město Pjinmana sloužilo během druhé světové války za sídlo hnutí odporu proti japonské okupaci, což potvrzuje jeho strategickou pozici. Pobřežní Rangún by se v těžkých časech mohl stát těžko hájitelnou pevností. Thajský politický analytik Sunaj Pasuk stanici Radio Singapore International řekl, že náhlé rozhodnutí lze přičíst rostoucí paranoie nevoleného vůdce Barmy Thana Shweje. Generál Than v posledních letech upevňuje svou moc a zřejmě se chce stát doživotním vládcem.

Je také možné, že přesun…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].