Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

General Motors s nožem u krku

Největší automobilka světa, americká General Motors s tržbami takřka 200 miliard dolarů a vyrábějící ročně na celém světě devět milionů vozů, se potácí na hranici přežití.

Slavná firma, do jejíž stáje patří značky jako Chevrolet, Pontiac, Buick, Cadillac v USA, Saab a Opel v Evropě či Holden v Austrálii, v říjnu meziročně prodala na americkém trhu takřka o čtvrtinu aut méně než loni. Tomu odpovídají i poslední výsledky: General Motors od ledna prodělala celkem 3,8 miliardy a přestaly jí věřit i ratingové agentury a klíčové hodnocení úvěrové spolehlivosti posunuly do nejnižší kategorie „junk“, čímž se dále zdražil přístup firmy k úvěrům.

V současnosti tak podnik prodělává průměrně 1227 dolarů na prodaném vozidle. Slavně na tom ovšem nejsou ani ostatní americké automobilky. Ford tratí na jednom voze 139 dolarů a Chrysler Group vykázal na jeden automobil zisk pouhých 189 dolarů. Extrémně dobře se v Americe naopak daří japonské konkurenci: Nissan vydělal podle společnosti Harbour Consulting na každém prodaném voze 1826 dolarů, Toyota 1488 a Honda 1203 dolarů.

Příčin je celá řada. Jednou z hlavních je nepochybně zaměření General Motors na sportovně užitkové vozy a pick-upy, které tvořily dvě třetiny amerických prodejů firmy. Američané – i kvůli rostoucím cenám benzinu – začínají šetřit a zdá se, že velká americká monstra se jim už nelíbí jako dřív.

Spokojení důchodci

General Motors – a v menší…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].