Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Když není velitel, není manšaft

Jako dlouholetý zástupce předsedy poslaneckého výboru pro obranu a bezpečnost máte určitě o policii spoustu zasvěcených informací. Jaký je její stav?
Znám řadu policajtů, za které bych dal hlavu na špalek, a bojím se o ně. Nejen proto, že by je podsvětí chtělo zlikvidovat, třebaže i to je docela možné. Vidím nebezpečí spíš v tom, že je zlikvidují nadřízení, kteří nejsou tak schopní a dobří. Chtěl bych společnost varovat před jednáním vedení policie.

Fotografie: Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Miloš Titz se narodil v roce 1939 ve Frýdku-Místku. Vystudoval fyziku na vysoké škole chemicko-technologické v Pardubicích. V roce 1968 byl členem přípravného výboru Klubu angažovaných nestraníků. V roce 1989 vstoupil do sociální demokracie, ve volbách v roce 1996 se stal poslancem a místopředsedou výboru pro obranu a bezpečnost. Tuto funkci vykonává dodnes. Je hlavním bezpečnostním expertem sociální demokracie. Miloš Titz je ženatý, má dvě děti. Je autorem řady studií z oblasti fyziky.

Jako dlouholetý zástupce předsedy poslaneckého výboru pro obranu a bezpečnost máte určitě o policii spoustu zasvěcených informací. Jaký je její stav?

Znám řadu policajtů, za které bych dal hlavu na špalek, a bojím se o ně. Nejen proto, že by je podsvětí chtělo zlikvidovat, třebaže i to je docela možné. Vidím nebezpečí spíš v tom, že je zlikvidují nadřízení, kteří nejsou tak schopní a dobří. Chtěl bych společnost varovat před jednáním vedení policie.

Před kým konkrétně?

Nechtěl bych uvádět jména, to by musela být konfrontace, musely by být důkazy na stůl. Nemám žádné vyšetřovací pravomoci, jako člen výboru pro obranu a bezpečnost mohu jen zlobit ministerstvo vnitra.

A jak zlobíte?

Často jsem se na výboru ptal na to, proč se děje ono, proč se nevyšetřilo tamto, ale odpovědi na otázky mě neuspokojily.

Nejsem žádný superman

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].