Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Kouzelný muž zavražděn

Fotografie: Vždy přítomný – a připraven. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Vždy přítomný – a připraven. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Křesťané, ale nejen oni, utrpěli během krátké doby další vážnou ztrátu. Po úmrtí papeže přišla překvapivá zpráva, že bývalý převor ekumenické komunity ve francouzském Taizé, protestantský mnich Roger Schütz, byl zavražděn zřejmě psychicky nemocnou ženou. Tento devadesátiletý muž byl považován za jednu z největších osobností dnešního křesťanství.

Usazen u tenké linie

Roger Schütz se už coby dítě rozhodl, že chce skrze svou víru v Boha pomáhat lidem. Proto se v roce 1940 po vystudování teologie, když mu bylo pětadvacet let, rozhodl odstěhovat ze Švýcarska do Francie, aby mohl být nápomocný těm, kterým válka měnila osudy. A zakotvil u vesnice Taizé, poblíž demarkační linie dělící okupovanou a svobodnou část Francie. Bylo to tedy příhodné místo pro lidi, kteří z jakýchkoli důvodů unikali před rozrůstající se válkou.

Schütz, který v té době zápolil s příznaky tuberkulózy, si půjčil peníze, které potřeboval na zakoupení několika stavení ve vesnici, ve kterých se rozhodl ukrývat utečence. Během krátké doby se Taizé stalo důležitým útočištěm pro ty nejpronásledovanější. Řada odbojových buněk po Evropě věděla, že na Schütze se může kdykoli obrátit s prosbou o pomoc. Protože většina ukrývaných byli Židé, rozhodl se modlit mimo dům, nejčastěji v lese, aby neměli dojem, že jsou vystaveni nějakému náboženskému tlaku či pocitu závazku vůči jeho vlastní víře. Tento jeho zvyk pak přejali…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].