Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Příplatův útěk před vraždou

Po své kanceláři v Uherském Hradišti energicky rázuje statný muž. Stůl i křesla jsou zavaleny fascikly spisů. Telefony řinčí téměř nepřetržitě. Novináři se dožadují slíbených interview. Televize žádají o rozhovor na kameru. Pouhých pár set kilometrů odtud byl ale František Příplata, který se právě stává celebritou, pravomocně odsouzen na osm let kriminálu za podněcování k vraždě. Českou policii a soudce to zatím nezajímá.

Fotografie: Příplata: Zchlaď Rumunům hlavy – a hurá ke svým! Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Příplata: Zchlaď Rumunům hlavy – a hurá ke svým! Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Po své kanceláři v Uherském Hradišti energicky rázuje statný muž. Stůl i křesla jsou zavaleny fascikly spisů. Telefony řinčí téměř nepřetržitě. Novináři se dožadují slíbených interview. Televize žádají o rozhovor na kameru. Pouhých pár set kilometrů odtud byl ale František Příplata, který se právě stává celebritou, pravomocně odsouzen na osm let kriminálu za podněcování k vraždě. Českou policii a soudce to zatím nezajímá. Háček je v tom, že mezi panem Příplatou a mřížemi jsou dvoje státní hranice, přes které odsouzenec tajně uprchl. Úřední nezájem už vzbudil otázku, zda tedy českým pachatelům k úniku před trestem stačí spáchat zločin za hranicemi a pak úspěšně prchnout do vlasti. Právníci i zástupci zdejší spravedlnosti na to odpovídají: Je to složité. Kořeny Příplatova případu jsou ve spletitém a nejasném krvavém zločinu. V září 2000 byl v rumunském městě Jasy ubodán odborářský vůdce Virgil Sahleanu.

Vražda v Jasech

Františku Příplatovi se již před listopadem podařilo podnikat v Německu, ale protože tam – jak říká – „nelízal smetanu“, přesunul se počátkem devadesátých let do Rumunska. S podporou německých obchodních partnerů privatizoval v roce 1996 menší výrobnu v Jasech. „Měl jsem tam úspěch,“ vzpomíná dnes na své rumunské začátky. „Po pár letech jsem už měl dvě továrny, ze kterých denně vyráželo až šest kamionů s nábytkem.“

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].