Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Co se děje ve světě

Fotografie: Želimir Žilnik: Trend je opačný, než tvrdí politická elita. Foto EXIT • Autor: Respekt
Fotografie: Želimir Žilnik: Trend je opačný, než tvrdí politická elita. Foto EXIT • Autor: Respekt

Na festivalu Exit v srbském Novém Sadu jste mohli letos v červenci poslouchat Laibach, Garbage nebo White Stripes, ale hudba tu nebyla tím nejpodstatnějším. Exit je hlavně unikátní fenomén, který mimo jiné spojuje mladé lidi napříč bývalou Jugoslávií.

Svůj nultý ročník Exit zahájil v létě roku 2000, kdy za nepřetržitého vystoupení kapel, promítání filmů, divadelních představení a dalších kulturních akcí mladí lidé v předvečer demokratických voleb odpočítávali poslední dny Miloševičova režimu. Sám název festivalu je symbolický – Exit představoval východisko z desetiletí destrukce hodnot, svobodný projev lidí, kteří vytvořili oázu neoficiální kultury v podmínkách izolované totalitní země. Alternativní kultura byla momentem svobody, podobně jako protimiloševičovské demonstrace v letech 1996 a 1997. Tato idea festivalu coby symbolu hnutí za „normální Srbsko“, ale i za jeho normální obraz ve světě je s ním neodmyslitelně spojená dodnes.

Stejně jako silný odpor pravicových politiků. I letos festival provázely problémy od Srbské radikální strany, která je momentálně v Novém Sadu u moci. Pořadatelé Exitu ohlásili, že o půlnoci na 11. července bude na všech scénách držena minuta ticha za oběti masakru ve Srebrenici. Tomislav Nikolić, místopředseda Srbské radikální strany ale pohrozil, že pokud se to skutečně stane, příští Exit už nebude, jestliže radikálové zůstanou u moci. Minuta…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].