Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Festivaly

vobrazek_1259.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_1259.jpeg • Autor: Respekt

Nemají sice tak zvučné jméno, ale člověk si na nich kromě programu může vychutnat i jedinečného genia loci a odpočinout si. Letní festivalové projekty, které přijdou na řadu tento týden, jsou ideální příležitostí pro toho, kdo chce prožít pár dní v klidu a přitom obklopen kulturou.

Jaké si to uděláme, takové to budeme mít – motto někdejšího aktivisty, dnes majitele stáda koz a pěti oslů Standy Pence se nemění ani pro letošní šestý ročník Kozího mejdanu. Osmidenní dýchánek, který v Milkovicích v Českém ráji probíhá až do této středy, se nechlubí vytříbenou dramaturgií a nemá ani pevný program: kapely a divadla. Devizou přehlídky jsou všudypřítomná zvířata, neformální atmosféra a důraz na kontakt s přírodou. À propos – kde jinde dostanete slevu na polévku za to, že si po sobě umyjete talíř?

Petr Bergmann a Jan Piňos bývali také pražští aktivisté a druhý domov našli na Broumovsku. Pořádají tu pravidelně kulturně společenskou akci Týden pro Broumovsko. Seriál výletů, výstav, hudebních a divadelních vystoupení, jehož cílem je oživit krásný kout země, hrubě poničený vyhnáním Němců a komunismem. Začal v pátek a skončí v neděli 31. 7.

Termín „site specific project“ bychom mohli volně přeložit jako umělecký projekt ušitý na míru konkrétnímu místu. Jihočeské divadlo Continuo jeden takový už deváté prázdniny šije pro jihočeský zámek Kratochvíle. Sezve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].