Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Kamiony budou platit

Česká republika se dostala do prekérní situace. U našich sousedů v Rakousku a Německu funguje elektronické vybírání mýtného za průjezd kamionů, které jízdu prodraží. Zahraniční dopravci proto volí co nejdelší cestu přes Česko, po vstupu do EU a pádu celních bariér se zvýšil provoz kamionů v tuzemsku zhruba o padesát procent. Nově zavedené mýtné v Německu jej podle odborníků zvedne až o dalších dvacet procent. Vláda se proto minulý týden rozhodla, že od půli příštího roku bude zavedeno elektronické mýtné pro automobily nad sedm a půl tuny i u nás.

Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt

Česká republika se dostala do prekérní situace. U našich sousedů v Rakousku a Německu funguje elektronické vybírání mýtného za průjezd kamionů, které jízdu prodraží. Zahraniční dopravci proto volí co nejdelší cestu přes Česko, po vstupu do EU a pádu celních bariér se zvýšil provoz kamionů v tuzemsku zhruba o padesát procent. Nově zavedené mýtné v Německu jej podle odborníků zvedne až o dalších dvacet procent. Vláda se proto minulý týden rozhodla, že od půli příštího roku bude zavedeno elektronické mýtné pro automobily nad sedm a půl tuny i u nás.

Osvětoví lobbisté

Nový rok přinesl dvě události, které dostaly do povědomí široké veřejnosti do té doby ani v médiích nijak zvlášť frekventovaný pojem – elektronické mýtné. Tento způsob placení průjezdu dálnic a rychlostních silnic funguje od prvního ledna v Německu a tuzemská vláda měla hned na druhém letošním zasedání na programu zavedení elektronického mýtného v Česku. Pozornost nevzbudil ani fakt, že vláda odložila projednání bodu o týden. Pak se ale zvedla obrovská vlna zájmu. Někteří lobbisté firem, které mají systém elektronického placení vybudovat, upozornili na dopis spolkového kancléře Gerharda Schrödera, který poslal svému protějšku Stanislavu Grossovi a v němž vyjádřil obavy, že česká vláda v předběžných podmínkách sedmnáctimiliardové zakázky na stavbu systému preferuje rakouský model, který funguje od začátku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].