Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Muži za hranicemi všedních dnů

Rodičovskou dovolenou si dnes na Islandu vybírá 85 % otců.

Ženy bojují u plotny, muži zase dobývají svět se zkumavkou v ruce. To je tradiční představa, z níž vyplývá i to, že na rodičovskou dovolenou odcházejí jen matky. Dítě má ale rodiče dva a psychologové jsou zajedno v tom, že už v prvním roce věku mohou být otcové stejně dobrými pečovateli jako matky. Ve Skandinávii se tato rovnoprávnost už projevuje v praxi: část rodičovské dovolené si stále častěji vybírají muži.

Hergot, proč ne!

Jejich rozhodnutí se ale zatím nezřídka neobejde bez následků: koncem května oznámil dánský Odborový svaz juristů, že v soudní při asistuje otci, kterého zaměstnavatel kvůli rozhodnutí odejít na rodičovskou dovolenou vyhodil. V navlas stejných sporech pomáhá třem otcům i největší dánský odborový svaz HK. Zkrátka ne každý zaměstnavatel se dokáže vyrovnat s faktem, že jeho zaměstnanec před ním dá na pár měsíců přednost přebalování.

Dánský učitel základní školy Søren T. Højsgaard ale na žádné problémy nenarazil. Doma zůstal s půlročním synem dva měsíce a po tuto dobu mu stát vyplácel plný plat. Ani ze strany kolegů a okolí se prý nesetkal s negativními reakcemi (tedy až na vlastní rodiče, kteří po skončení dovolené prohlásili, že už bylo na čase, aby šel do práce). Søren patří do populační skupiny, v níž otci na „otcovskou“ chodí poměrně často. Do skupiny vysokoškoláků s vysokým příjmem, kteří díky své…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].