Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

V Cannes se letos urodilo

Nejostřeji sledovaná soutěž na světě dala jako obvykle přednost osvědčeným osobnostem autorského filmu. Cannes má zkrátka svůj elitní klub privilegovaných členů, kteří jsou do arény vpuštěni prakticky pokaždé, když dokončí další dílo – záleží pak hlavně na tom, jestli je hodno jména svého autora, anebo je jen matným odleskem jeho bývalé slávy. Až na výjimky lze letos konstatovat spíš to první.

Letošní filmový festival se od těch předešlých lišil především chladným počasím a nedostatkem skandálů. Filmům samotným to nijak neuškodilo.

Nejostřeji sledovaná soutěž na světě dala jako obvykle přednost osvědčeným osobnostem autorského filmu. Cannes má zkrátka svůj elitní klub privilegovaných členů, kteří jsou do arény vpuštěni prakticky pokaždé, když dokončí další dílo – záleží pak hlavně na tom, jestli je hodno jména svého autora, anebo je jen matným odleskem jeho bývalé slávy. Až na výjimky lze letos konstatovat spíš to první.

Profesor Trier kritizuje

Svou úroveň i uměleckou nezávislost si obdivuhodným způsobem udržuje guru amerického nezávislého filmu Jim Jarmusch. V nejnovějším snímku Broken Flowers (Zlomené květy) vypráví svým typickým způsobem, s osobitým humorem a filmařským minimalismem příběh stárnoucího Dona Juana, který se jednoho dne z anonymního dopisu dozví, že má někde v Americe syna. Vydává se proto napříč Spojenými státy za svými bývalými milenkami, aby si v tom udělal jasno. V hlavní roli září hollywoodský komik Bill Murray.

Další z velkých autorů současného světového kina Lars von Trier uvedl v Cannes snímek Manderlay navazující obsahově i formálně na předchozí Dogville. Jeho hlavní hrdinka Grace (ztvárněna tentokrát Bryce Dallas Howardovou) se dostane společně s gangem svého otce na jižanskou plantáž Manderlay, kde ještě stále vládne otroctví, oficiálně zrušené před sedmdesáti lety. Grace se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].