Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

Fotografie: Bublanova uzavřená záležitost. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Bublanova uzavřená záležitost. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

„V horizontu měsíce zveřejním případy, na kterých pracoval tým Mlýn, a ti, kteří spekulují o sbírání kompromitujících materiálů, se chytnou za nos,“ sliboval v půli ledna vrchní státní zástupce Jaroslav Dolejší, který dohlížel na práci speciální policejní jednotky Mlýn, založené za podivných okolností v roce 2002 ministrem vnitra Stanislavem Grossem. „Vzhledem k závažnosti případů není možné vůbec nic odtajnit,“ změnil v těchto dnech názor Dolejší. To mu v lednu případy nepřipadaly tak závažné? „Prostě by to mohlo ohrozit vyšetřování,“ dodává Dolejší. Světlo do případu nevneslo ani čtrnáct dní staré rozhodnutí státní zástupkyně Jany Hercegové, že založení týmu, jeho práce a utajení neporušovalo zákon. „My jsme se tím vůbec nezabývali, neměli jsme žádnou relevantní informaci o porušení zákona,“ říká Hercegová.

Policie tak prý nebude věc vůbec prověřovat. Ministr vnitra František Bublan považuje celou věc za uzavřenou. Šéf týmu Jaroslav Machala se stále omezuje na stručné vyjádření, které sdělil veřejnosti už před čtyřmi měsíci – tým prověřoval masivní úniky informací z policie do zločineckých struktur a možnou manipulaci závažných ekonomických kauz.

Fakt, že nikdo nedokáže vysvětlit, proč založil tým samotný ministr (to podle zákona náleží policejnímu prezidentovi), komu jednotka vlastně podléhala, to, že ani Dolejší podle svých slov…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].