Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Turisté přijdou příští rok

Alaa Al Tamimi (53) vystudoval pozemní stavitelství a stavební inženýrství na univerzitě v Bagdádu, doktorát získal v Paříži. V 80. letech přednášel na bagdádské vojenské akademii, v roce 1987 byl povolán do hlavní Saddámovy laboratoře pro vývoj nukleární zbraně. Nikdy nebyl ve straně Baas. Jadernou laboratoř opustil v roce 1993 a o dva roky později emigroval do Spojených arabských emirátů, kde pracoval v ústavu územního plánování ve městě Abú Dhabi. V dubnu roku 2004 se zúčastnil konkurzu na starostu města, pořádaném bagdádskou městskou radou. Ta jej vybrala velkou většinou mezi devadesáti kandidáty a 29. května se ujal funkce prvního starosty svobodného Bagdádu. Alaa Al Tamimi je ženatý, má syna.

Fotografie: Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Alaa Al Tamimi (53) vystudoval pozemní stavitelství a stavební inženýrství na univerzitě v Bagdádu, doktorát získal v Paříži. V 80. letech přednášel na bagdádské vojenské akademii, v roce 1987 byl povolán do hlavní Saddámovy laboratoře pro vývoj nukleární zbraně. Nikdy nebyl ve straně Baas. Jadernou laboratoř opustil v roce 1993 a o dva roky později emigroval do Spojených arabských emirátů, kde pracoval v ústavu územního plánování ve městě Abú Dhabi. V dubnu roku 2004 se zúčastnil konkurzu na starostu města, pořádaném bagdádskou městskou radou. Ta jej vybrala velkou většinou mezi devadesáti kandidáty a 29. května se ujal funkce prvního starosty svobodného Bagdádu. Alaa Al Tamimi je ženatý, má syna.

Vyrůstal jste jako šíitský muslim ve městě Falúdža, které je především sunnitské. Pociťoval jste to nějak? Byly mezi vámi nějaké rozpory?

Tohle je jedna velká lež o Iráku, a mně je velmi líto, že jí lidé ve světě věří. Mezí šíity a sunnity není žádné napětí. Nikdo se vás v Iráku nebude ptát, ke které skupině patříte, neexistuje žádný šíitský nebo sunnitský kmen. Taky nenajdete jediné město, které by bylo šíitské nebo sunnitské, populace je promíchaná. Když jsem byl teenager, vůbec jsem nevěděl, jestli jsem šíita, nebo sunnita. Musel jsem se zeptat svého otce: Kdo jsem? A jaký je v tom vlastně rozdíl? Nikdy to nikdo neřešil.

Kdy se to tedy změnilo?

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].