Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Hugo Osvoboditel

Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt

Venezuelský prezident Hugo Chávez Frías začal nakupovat ve velkém ruské zbraně, podepisovat smlouvy s Íránem a šířit kubánské revoluční myšlenky. S ropným latinskoamerickým baronem bude třeba ještě hodně počítat.

S bratrstvem nezničitelných

Bylo to hezkého srpnového rána před čtyřmi lety, loďka se pohupovala na vlnách a mířila k mohutnému Andělskému vodopádu. Na romantickou projížďku si vyjeli mistr a jeho žák. Fidel Castro slavil ve Venezuele své 75. narozeniny a jeho objev, Hugo Chávez, mu jistě dělal radost. Zdá se totiž, že oba muži jsou obdařeni jakýmsi darem nezničitelnosti a nesporným vůdcovským charismatem. Rozdíly mezi nimi však jsou.

Fidel Castro je diktátor, který nikdy nedopustí demokratické referendum a pravděpodobně dožije své dny v plné autokratické parádě. Hugo Chávez však vyhrál demokratické volby a svou kontroverzní levicově-populistickou linii potvrdil převahou v loňském referendu v půli svého volebního období. Vládne teď legitimně zemi, která patří mezi největší vývozce ropy na světě. Dnes hloubí vrásky nejen na čelech politických analytiků, ale i diplomacie v celé Americe, která se obává jeho vlivu na trh s ropou, ale také destabilizace regionu díky vývozu radikálních levicových myšlenek i kontroverzních činů.

Mluv o rovnosti a zpívej

Bývalý podplukovník, parašutista, spisovatel povídek a divadelních her, baseballový šampion a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].