Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Pozor na ty, kdo je obdivují

Fotografie: Ante Gotovina – unést ho ze zahraničí? Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Ante Gotovina – unést ho ze zahraničí? Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Evropská unie odměňuje i trestá přístup Balkánu ke spravedlnosti. Chorvatsko nezahájilo přístupové rozhovory, zato před Srbskem se rýsuje asociační dohoda.

Zatímco je chorvatský generál Ante Gotovina, někdejší miláček režimu Franja Tudjmana, na útěku, několik srbských armádních a policejních generálů se dobrovolně vydalo do Haagu před trestní tribunál, aby se obětovalo v zájmu národa a jeho budoucího vstupu do Evropské unie. Chorvatsko mělo 17. března zahájit přístupové rozhovory s EU. Nezahájilo. Brusel dal už dříve najevo, že bez vydání Gotoviny žádné rozhovory nebudou. Zato 12. dubna Evropská komise doporučila, aby Unie začala jednat se Srbskem a Černou Horou o asociační dohodě.

Chorvatsko: Marně pátráme

Zprávy o tom, že Gotovinovi pomáhají v útěku chorvatské tajné služby, kroužily příliš dlouho na to, aby se daly ignorovat. Reformní vláda v čele s Ivicou Račanem (současným vůdcem opozice a předsedou Národního výboru pro dohled nad rozhovory s EU), jež nastoupila v roce 2000, nechávala tento problém raději stranou. Musela řešit ekonomické problémy, hlavně vysokou nezaměstnanost, a současně radikálně snížit stav předimenzované armády. Právě ta dlouho sloužila jako náhradní systém sociální péče. A pro vojáky byl Gotovina hrdinou.

Jeho kariéra je krátká, ale zajímavá. V osmnácti letech emigroval do Francie, vstoupil do cizinecké legie, nabyté zkušenosti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].