Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Kulturní tip

Nový film režiséra Martina Šulíka Sluneční stát aneb Hrdinové dělnické třídy, který má premiéru tento čtvrtek, si už stihli někteří publicisté překřtít na „ostravské Do naha“. Stejně jako v půvabné britské komedii i tady přijdou čtyři kamarádi o práci ve fabrice a v chudém, nezaměstnaností sužovaném regionu nemohou narazit na novou. Nezaloží si ale striptýzovou show jako vysloužilí britští oceláři, jsme totiž v Ostravě a je třeba zůstat trochu při zemi. Čtveřice si koupí ojetý náklaďák Mercedes a pokusí se podnikat ve stěhování. Není to ale žádný zlatý důl, ještě ke všemu jim někdo brzy automobil ukradne a do toho příběh zamotá nevěra.

Nový film režiséra Martina Šulíka Sluneční stát aneb Hrdinové dělnické třídy, který má premiéru tento čtvrtek, si už stihli někteří publicisté překřtít na „ostravské Do naha“. Stejně jako v půvabné britské komedii i tady přijdou čtyři kamarádi o práci ve fabrice a v chudém, nezaměstnaností sužovaném regionu nemohou narazit na novou. Nezaloží si ale striptýzovou show jako vysloužilí britští oceláři, jsme totiž v Ostravě a je třeba zůstat trochu při zemi. Čtveřice si koupí ojetý náklaďák Mercedes a pokusí se podnikat ve stěhování. Není to ale žádný zlatý důl, ještě ke všemu jim někdo brzy automobil ukradne a do toho příběh zamotá nevěra.

Slovenského režiséra Martina Šulíka si asi většina diváků dodnes spojuje s jeho filmem Záhrada z roku 1995, oceněným dvěma Českými lvy. Také jeho další snímky Orbis Pictus Krajinka prokazovaly autorovu zálibu v poetice, metaforách a lehce magickém vidění skutečnosti. Aktuální dílo ale znamená posun: Šulík natočil velmi civilní, trochu černou komedii ze současnosti. Chce v ní ukázat zmatení některých lidí z porevolučního vývoje, obtíže, s jakými se adaptují na nové podmínky. Producent Čestmír Kopecký Šulíkovi a jeho spoluscenáristovi Marku Leščákovi poradil film situovat do Ostravy, pro niž je téma nezaměstnanosti i dezorientace příznačné. „Naše kinematografie je značně pragocentrická,“ vysvětluje producent, „život ale nejsou jen problémy pražské zlaté mládeže. Příběh o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].