Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Bez Rusů a s čistým stolem

V soutěsce Pankisi už teroristé nejsou, tvrdí gruzínská vláda, Rusové tomu ale nevěří. OBSE hlásí, že hranici vloni ilegálně přešlo okolo osmi set neznámých lidí.

Sedmapadesátiletá Fina Gunašviliová prožila celý život v městečku Duisi na řece Alazani v jižní části gruzínské soutěsky Pankisi. Učila v místní mateřské škole. Před šesti lety byla školka uzavřena – nastěhovaly se tam rodiny běženců z Čečenska, jež je odsud jen kousek přes hřbety Kavkazu. Dnes se Fina snaží školku obnovit, aby se místní děti mohly opět učit gruzínsky. Většinou teď spolu totiž mluví kistinsky, jazykem velmi blízkým čečenštině. Jedním z běženců je i Malina, jež nechce zveřejnit své příjmení. Je jí pětačtyřicet, u nohou se jí batolí tři děti, čtvrté má v náručí. Vracet se do Grozného nechce; stále se tam ztrácejí lidé. Na jednom se ale dvě jinak velmi rozdílné ženy shodly: „V soutěsce Pankisi nejsou žádní teroristé.“ Přítomný pracovník gruzínského ministerstva zahraničí znatelně pookřeje a začne se usmívat.

Soutěska Pankisi, kde je nyní více policistů na obyvatele než v Tbilisi, je uzavřená a střežená ozbrojenými jednotkami. Novináři sem mohou jen na zvláštní povolení, organizovaně a v doprovodu policejních automobilů. Žádného teroristu samozřejmě nevidí, jen chudobu běženců i místních. Uprchlíkům pomáhají humanitární organizace, místním nikdo. „Teď už je to lepší, zase začali vyplácet penze a je tu klid. Před pár lety tady bylo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].