Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Vodafone před branami

Největší světový mobilní operátor Vodafone se vážně zajímá o nejmenší a nejmladší českou mobilní firmu – Oskara. Pokud skutečně Vodafon Oskara koupí, mohou se čeští zákazníci těšit na nové služby a Oskarovi konkurenti – Eurotel a T-Mobile – se naopak mohou začít třást. Je ovšem možné, že nakonec všechno dopadne jinak a Vodafone se dostane k síti Eurotelu. Každopádně Vodafone pravděpodobně v Čechách zakotví a má šanci se stát štikou v malém českém telekomunikačním rybníku.

Fotografie: Hurá na další nákupy. (Výkonný šéf Vodafone Arun Sarin.) Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Hurá na další nákupy. (Výkonný šéf Vodafone Arun Sarin.) Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Největší světový mobilní operátor Vodafone se vážně zajímá o nejmenší a nejmladší českou mobilní firmu – Oskara. Pokud skutečně Vodafon Oskara koupí, mohou se čeští zákazníci těšit na nové služby a Oskarovi konkurenti – Eurotel a T-Mobile – se naopak mohou začít třást. Je ovšem možné, že nakonec všechno dopadne jinak a Vodafone se dostane k síti Eurotelu. Každopádně Vodafone pravděpodobně v Čechách zakotví a má šanci se stát štikou v malém českém telekomunikačním rybníku.

Král ztřeštěných akvizicí

Karty jsou na první pohled rozdány jasně: když Vodafone koupí Oskara, nebude už potom moci získat Eurotel, nejziskovější a největší telekomunikační společnost v Čechách. Tu by měl pak naopak šanci pohltit největší rival Vodafonu, britský operátor s francouzským vlastníkem Orange. Ale pozor. Není ani vyloučena možnost, že pokud by Český Telecom v privatizaci koupil třeba Swisscom, s nímž má Vodafone společný podnik ve Švýcarsku, prodal by následně Eurotel Vodafonu. Stejně tak by se Vodafone mohl dohodnout s Belgacomem či Telefonicou. V tom případě by prodal Oskara zřejmě do rukou Orange, pro nějž by to v tom případě byla jediná cesta, jak se dostat na náš mobilní trh. Takové divoké přesuny by neproběhly v režii Vodafonu poprvé: v roce 1997 koupil Vodafone americkou firmu AirTouch. Ta měla podíly v mnoha evropských firmách, a doplňovala tak pokrytí Vodafonu na starém…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].