Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Na koho ten pomník padne

Etiopie chystá velkolepé oslavy. Po bezmála sedmdesáti letech se totiž na její území opět vrací aksumský obelisk – jedna z nejvýznamnějších památek afrického kontinentu, kterou v roce 1937 uloupil italský diktátor Benito Mussolini. Etiopané se se ztrátou skoro dva tisíce let staré pamětihodnosti nikdy nesmířili a nepřestávali se jí všemožně domáhat. Už v roce 1947 sice zaznamenali úspěch, když se italská vláda zavázala, že monument své bývalé kolonii vrátí. S transferem však nespěchala, pod různými záminkami jej stále odkládala, a uplynulo tak bezmála šedesát let, než se k splnění slibu odhodlala.

Fotografie: Z Aksumu do Říma a zase zpět. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Z Aksumu do Říma a zase zpět. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Etiopie chystá velkolepé oslavy. Po bezmála sedmdesáti letech se totiž na její území opět vrací aksumský obelisk – jedna z nejvýznamnějších památek afrického kontinentu, kterou v roce 1937 uloupil italský diktátor Benito Mussolini. Etiopané se se ztrátou skoro dva tisíce let staré pamětihodnosti nikdy nesmířili a nepřestávali se jí všemožně domáhat. Už v roce 1947 sice zaznamenali úspěch, když se italská vláda zavázala, že monument své bývalé kolonii vrátí. S transferem však nespěchala, pod různými záminkami jej stále odkládala, a uplynulo tak bezmála šedesát let, než se k splnění slibu odhodlala.

Znamení nebes

Čtyřiadvacet metrů vysoký obelisk z černého bazaltu pochází podle archeologů z období mezi I. a IV. stoletím po Kristu a jeho bohaté zdobení napovídá, že by mohl být dílem egyptských řemeslníků. Italové jej objevili v roce 1935, když jejich koloniální vojska v rámci okupace tehdejší Habeše dobyla posvátné město Aksum. Monument ležel v písku roztříštěný na kusy a v jeho okolí se povaloval bezpočet dalších menších i větších památek podobného typu. Prakticky nikdo si jich nevšímal, když však o dva roky později chystal Mussolini oslavy 15. výročí svého nástupu k moci, poručil, aby vojáci slavný obelisk dopravili coby válečnou kořist do Říma. Tam jej nechal pečlivě zrestaurovat a vztyčit na náměstí Piazza di Porta Capena jako symbolickou trofej.

Mussoliniho říše…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].