Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Drobnou prací za Dárfúr

Kde hledat maják do roku 2005? To není tak jednoduchá otázka, jak by se zdálo, pokud ovšem nějaká převratná událost nedorazí shůry. Stačí probrat první roky třetího milénia: 2001 – teroristický útok na USA, pro mnohé počátek nové světové války; 2002 – pacifikace sponzorů tohoto útoku na území Afghánistánu; 2003 – pacifikace jednoho z článků „osy zla“, konkrétně režimu Saddáma Husajna; 2004 – dlouho očekávané největší rozšíření EU v historii a před týdnem podobně bezprecedentní přírodní katastrofa v Indickém oceánu. V tomto kontextu lze říci, že letošek bude zřejmě „rokem drobné práce“. Není na tom nic pejorativního. Vždyť mohutné světlo velkých majáků často ke škodě věci přehluší nemenší bolesti, které mají tu smůlu, že se jimi nezabývají sofistikované armády, a proto nejsou politicky či mediálně atraktivní. Jedna taková se nabízí už skoro dva roky – vraždění v súdánském Dárfúru. Postoj k němu se rýsuje jako praktický test pro rok 2005.

Fotografie: Nemají ropu. Tak je necháme pozabíjet? Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Nemají ropu. Tak je necháme pozabíjet? Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Kde hledat maják do roku 2005? To není tak jednoduchá otázka, jak by se zdálo, pokud ovšem nějaká převratná událost nedorazí shůry. Stačí probrat první roky třetího milénia: 2001 – teroristický útok na USA, pro mnohé počátek nové světové války; 2002 – pacifikace sponzorů tohoto útoku na území Afghánistánu; 2003 – pacifikace jednoho z článků „osy zla“, konkrétně režimu Saddáma Husajna; 2004 – dlouho očekávané největší rozšíření EU v historii a před týdnem podobně bezprecedentní přírodní katastrofa v Indickém oceánu. V tomto kontextu lze říci, že letošek bude zřejmě „rokem drobné práce“. Není na tom nic pejorativního. Vždyť mohutné světlo velkých majáků často ke škodě věci přehluší nemenší bolesti, které mají tu smůlu, že se jimi nezabývají sofistikované armády, a proto nejsou politicky či mediálně atraktivní. Jedna taková se nabízí už skoro dva roky – vraždění v súdánském Dárfúru. Postoj k němu se rýsuje jako praktický test pro rok 2005.

Co dělat, když schází nafta

Ať už mu to poradil tým analytiků, nebo prostý cit a zdravý rozum, papež Jan Pavel II. se ve vánočním poselství Urbi et orbi ve výčtu problémů světa trefil: na prvním místě Afrika, především Dárfúr, až pak Irák a teprve potom Svatá země. Má pravdu a ta se netýká jen počtů mrtvých, ale především politického rozhodování. Zásadní rozhodnutí ohledně Iráku padlo v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].