Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Natura - díl druhý

Boj o evropské pojetí ochrany přírody, známé jako Natura 2000, postupuje do druhého kola. První pokus zamítl loni v listopadu parlament hlasy opozice a rebelujících vládních poslanců. Teď ve středu schválila vláda druhý, kompromisní návrh, který bude už v únoru projednávat parlament. Pokud se opět vysloví proti, Evropská komise nepošle do Česka miliardy korun z rozvojových fondů.

Jen krátce pro připomenutí: Česko se jako člen Evropské unie musí připojit k novému systému ochrany přírody, který v EU momentálně vzniká. V jeho rámci budeme chránit zhruba 18 % území státu (dnes je to v rámci CHKO 16 %), navíc podle účinnějšího systému: chránit se budou přímo ohrožené druhy a jejich stanoviště místo dnešní plošné ochrany. Hlavně ale na porušování ochrany, dnes v Česku zhusta zředěné četnými výjimkami, budou dohlížet méně oblomné evropské instituce.

To v zástupcích rozličných lobby a poslancích vzbudilo strach. Vadilo jim pojetí zákona, rozloha chráněného území a také řada detailů, například to, že agendu nad Naturou měl mít na starosti celostátní, lobbistům lépe odolávající úřad, či systém náhrad škod, které majitelé pozemků při zpřísněné ochraně přírody utrpí.

Na vládním návrhu je nyní vidět, jak moc vláda chce mít celou věc z krku. Z pojetí Natury nejde ustoupit (jde o evropskou normu), stejně jako z rozlohy chráněného území (tu navrhnou podle svého průzkumu přírodovědci a schválí ji ministerstvo životního prostředí formou vyhlášky po dohodě s obcemi a kraji)…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].