Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Film

Fotografie: Super prohnilí • Autor: Respekt
Fotografie: Super prohnilí • Autor: Respekt

Od čtvrtka do neděle (25.–29. 11.) proběhne v Praze 7. ročník Festivalu francouzského filmu, následující týden se pak vydá na cestu do Brna, Českých Budějovic, Olomouce, Ostravy, Pardubic a Plzně. Představí několik filmů, které zaujaly na letošním festivalu v Cannes, a v předpremiéře promítne také novinky francouzské kinematografie, které v následujícím týdnu vstoupí do běžné distribuce. Pražská část festivalu probíhá ve Francouzském institutu a kině Světozor.

Zlaté časy francouzské komedie už sice minuly, ale pro zvednutí nálady by jistě stálo za to zkusit film Super Prohnilí, třetí díl populární série. Protřelý policista René, v šaramantním podání Phillipa Noireta, který léta praxe využil především k přivýdělku do vlastní kapsy, přežívá jako poloviční bezdomovec na opuštěné lodi a stále sází na dostizích. Zato François, kterého z dvacet let starého premiérového dílu známe jako horlivého zastánce mravnosti a čistých rukou, to dotáhl na šéfa zvláštního oddělení pro potírání organizovaného zločinu. Náhoda je znovu svede dohromady při vyšetřování aféry praní špinavých peněz.

Režisér Tony Gatlif má jediné umělecké téma, miluje je však celým srdcem a na výsledku je to znát. Romové, jejich příběhy a především hudba okouzlili diváky ve snímku Gadžo dilo, který několikrát vysílala ČT. Nyní režisér přichází s novým filmem Exil – dva francouzští Romové Zano a Naďma se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].