Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Ve vodárně pluje všimné

Jednička v tuzemském vodárenství, francouzská Veolia Water, v posledních měsících ještě posílila svou pozici. V létě ovládla Vodovody a kanalizace Zlín, před měsícem se stala provozovatelem Vodáren Kladno-Mělník a nyní usiluje o vodovody a kanalizace na Hradecku a Pardubicku. Její vítězné tažení má své stinné stránky. Představitelé některých obcí se dnes chovají spíš jako zaměstnanci Veolie než jako lidé hájící zájem spoluobčanů. Mnohé obce teprve teď zjišťují, že ztráta kontroly nad vodovody by je mohla připravit o evropské dotace. A zdražení vodného a stočného se zdá být jen otázkou času.

Fotografie: Tu vodárnu si koupíme. I se zastupitelstvem... Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Tu vodárnu si koupíme. I se zastupitelstvem... Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Jednička v tuzemském vodárenství, francouzská Veolia Water, v posledních měsících ještě posílila svou pozici. V létě ovládla Vodovody a kanalizace Zlín, před měsícem se stala provozovatelem Vodáren Kladno-Mělník a nyní usiluje o vodovody a kanalizace na Hradecku a Pardubicku. Její vítězné tažení má své stinné stránky. Představitelé některých obcí se dnes chovají spíš jako zaměstnanci Veolie než jako lidé hájící zájem spoluobčanů. Mnohé obce teprve teď zjišťují, že ztráta kontroly nad vodovody by je mohla připravit o evropské dotace. A zdražení vodného a stočného se zdá být jen otázkou času.

Co v Kladně nevěděli

Třetí zářijovou středu si starostové obcí na Kladensku a Mělnicku notovali a svou radost dali najevo i ve vydané tiskové zprávě: „Strategický partner dodá své know-how a my budeme moci čerpat maximum prostředků z fondů Evropské unie.“ Ten den na valné hromadě Vodáren Kladno-Mělník odsouhlasili rozdělení firmy na dvě části. První – veškeré inženýrské sítě – zůstane v majetku, tedy obcí. Všechny zaměstnance a část techniky pak si pak na 20 let pronajme Veolia Water. Zdražování vodného a stočného se podle politiků nemusí nikdo bát, protože zatím bude nanejvýš o inflaci.

Na první pohled to vypadá rozumně: Obce si nechají infrastrukturu a provozovat ji bude mezinárodně zkušená firma, která jistě bude efektivnější než firma ovládaná komunálními…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].