Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Kdo vás ochrání víc

Izraelský satirik Ephraim Kishon napsal, že prezidentské volby jsou v USA jen konkurzem na to, kdo se více podobá Johnu F. Kennedymu. Je to trochu přehnané, ale faktem je, že americký prezidentský kandidát musí vypadat dobře. Od dob Harryho Trumana se netolerují brýle a od Dwighta Eisenhowera neusedl na prezidentské křeslo nikdo s pleší. Předvolební kampaň tak v Americe vždy nabízí dobře vypadající solidní muže obklopené milujícími manželkami s dětmi. Americká kampaň je skutečná show. Vrchol kampaně, debaty obou kandidátů, představují v tomto kontextu ještě poměrně seriózní záležitost. A jsou to právě debaty, které nakonec mohou rozhodnout.

Fotografie: Radit se s Francouzi nebo OSN? Na to Američané neslyší. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Radit se s Francouzi nebo OSN? Na to Američané neslyší. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Izraelský satirik Ephraim Kishon napsal, že prezidentské volby jsou v USA jen konkurzem na to, kdo se více podobá Johnu F. Kennedymu. Je to trochu přehnané, ale faktem je, že americký prezidentský kandidát musí vypadat dobře. Od dob Harryho Trumana se netolerují brýle a od Dwighta Eisenhowera ne-usedl na prezidentské křeslo nikdo s pleší. Předvolební kampaň tak v Americe vždy nabízí dobře vypadající solidní muže obklopené milujícími manželkami s dětmi. Americká kampaň je skutečná show. Vrchol kampaně, debaty obou kandidátů, představují v tomto kontextu ještě poměrně seriózní záležitost. A jsou to právě debaty, které nakonec mohou rozhodnout.

Maminky chtějí bezpečí

Zejména při poslední televizní debatě, která se věnovala vnitropolitickým tématům, bylo zajímavé sledovat, jak se oba kandidáti snaží oslovit určité segmenty amerického voličstva. Prezident Bush působil nejsilnějším dojmem, když odpovídal na otázku, jak víra ovlivňuje jeho politická rozhodnutí. Jeho odpověď byla určena především hluboce věřícímu, většinou protestantskému, americkému jihu, kde žijí skupiny nejskalnějších příznivců současného prezidenta. Naopak senátor Kerry se snažil ovlivnit ženskou populaci, která tradičně volí demokraty. Ale průzkum Gallupova ústavu minulý měsíc ukazoval, že tentokrát mezi ženami vede Bush, a to v poměru 48 : 43. Je to především kvůli nové skupině voličů, tzv. security moms. Jedná…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].