Často hledáte, jak…
Obálka vydání 42/2004
42/2004 • 10.–17. 10. 2004

2004/42

Kultura

Mimochodem

Viktor Šlajchrt

Gipsy Kings odložili šminky

Petr Dorůžka

Poslední útočiště Jaroslava Haška

Viktor Šlajchrt

Počet knížek o Jaroslavu Haškovi a jeho dílu je úctyhodný, i když se zdaleka nevyrovná objemu literatury věnované jeho vrstevníkovi Franzi Kafkovi. Oba nejslavnější pražští literáti své generace se osobně setkali jen jednou v hospodě, kam mladičký anarchista Michal Mareš přivedl zcela neznámého Kafku na schůzi Strany mírného pokroku, aby jej představil jejímu populárnímu lídrovi. Jejich zvláštní blíženectví plné kontrastů i shod přesto působí až magicky. Narodili se v rozmezí dvou měsíců pár stovek metrů od sebe, jeden byl menší a zavalitý, druhý dlouhý a hubený, jeden se vyžíval v bohémské nestřídmosti a společenském ruchu, druhý měl křehké nervy a žil spíš asketicky, jeden psal česky uštěpačné humoresky s tragickým podtextem, druhý snoval v němčině zlověstné vize. Oba nechali své hlavní hrdiny cestou na popravu přejít v doprovodu dvou strážců Karlův most, ovšem v protisměru. Oba zemřeli kolem čtyřicítky.

Malá dokumentární revoluce

Kerouacové v Čechách nevymřeli

Josef Chuchma

Svůj zájem o alternativní kulturu zúročili režisér Petr Slavík a překladatel Josef Rauvolf pro televizní obrazovku už jednou, v druhé polovině 90. let: procestovali tehdy Evropu a Spojené státy, pátrali po stopách beat generation a dalších nonkonformních hnutí, natáčeli rozhovory s pamětníky, dokumentovali místa, kde světová alternativa vznikala. Obdobný cyklus s názvem Alternativní kultura nyní tandem natočil v českém prostředí a věnoval ho výlučně zdejší kultuře a historii. Jedenáctidílný dokumentární cyklus vysílá Česká televize právě v těchto týdnech.

Zahraničí

Svět kolem

Zbyněk Petráček

A už nám neříkejte pederasti

Markéta Pilátová, Jiří Sobota

Vyplnili formuláře, vybrali si prstýnky, sehnali svědky a pozvali přátele. Zbytečně – po několika týdnech přišla z magistrátu zamítavá odpověď. Pokus madridského radního Pedra Zerola (43) o civilní sňatek s úředníkem Jesúsem Santosem (34) před rokem ještě nevyšel. Spolu s dalšími třemi homosexuálními páry byla jejich poslední šancí úmorná bitva u Evropského soudu pro lidská práva. Nakonec to ale nebude tak horké. Nová vláda Rodriga Zapatera schválila koncem září návrh zákona o sňatcích osob stejného pohlaví. Projde-li zákon začátkem příštího roku parlamentem, získají čtyři miliony homosexuálních Španělů právo na plnohodnotný sňatek včetně adopce dětí. A snad ještě důležitější je pro ně zjištění, že podle průzkumů veřejného mínění mají podporu více než dvou třetin svých spoluobčanů.

Konec Ismaila Chána

Marek Hudema

Bělorusko rozhoduje

Illa Hlybouski, Alexander Zacharov

Občané Běloruska budou nadcházející neděli hlasovat o složení dolní komory parlamentu a o změně ústavy. Ta má Alexandru Lukašenkovi umožnit, aby mohl kandidovat i v prezidentských volbách za necelé dva roky, a vykonávat tak prezidentský úřad i třetí období. Zatímco parlament má zhruba stejný význam, jako měla obdobná instituce v Československu před listopadem 1989 (neschválit zákon navržený prezidentskou kanceláří se opovážil jen v jednom případě), je referendum o změně základního zákona země událostí závažnější. Výrazně také dominuje předvolební kampani, je-li takto možné nerovný zápas mezi státem a

Bratrské národy odvolily

Bůh, král a webmaster

Domov

Připomeňme si

Eliška Bártová

Muž, který pohnul celým krajem

Eliška Bártová

Na začátku listopadu vyšle česká společnost teprve podruhé signál svým krajským politikům. Jedním z ukazatelů spokojenosti či orientace může pro voliče být i to, jak se „jeho“ dosavadní samospráva popasovala se sociální politikou. Sféra, do které tečou ze státní kasy jedny z nejvyšších částek, a zároveň oblast, kde jsou často porušována lidská práva.

Kofolové mámení ČSSD

Silvie Lauder

ČSSD, strana slibující kdysi na své cestě vzhůru českým občanům „společnost vzdělání“, se rozhodla nezatěžovat voliče v nastávající kampani už ničím jiným než osvědčenou zábavou.

Kdo odposlouchával Šarapatku

Jaroslav Spurný

Vyhozený premiérův poradce Zdeněk Šarapatka předal čísla svých mobilních telefonů poslanecké komisi pro kontrolu zpravodajské techniky. Do dalšího kola tak postoupil skandál, na jehož počátku tento blízký spolupracovník ministerského předsedy oznámil, že je odposloucháván – pravděpodobně s vědomím samotného Stanislava Grosse. Čísla by teď mohla objasnit, zda je Šarapatkovo podezření pravdivé. „Upřímně řečeno nevěřím, že něco zjistí,“ říká bývalý poradce. „Pokud jsem byl opravdu odposloucháván s vědomím premiéra, museli to mít sakra pojištěno, aby nic nevyšlo najevo.“

Brno říká ne

Pavla Hobstová, Tomáš Němeček

Věřte mi, nejsem politik

Silvie Lauder, Jan Kovalík

Filozof, „otec českého kapitálového trhu“ a bývalý šéfredaktor Novy – tato sestava slibovala jeden z nejzajímavějších volebních zápasů letošního podzimu. Střet o volné křeslo po Josefu Zieleniecovi, který ze Senátu odešel do Evropského parlamentu, měl napovědět – spolu s obdobnými volbami ve Znojmě, kde na mandát rezignoval Vladimír Železný.

Ústí potřebovalo svůj výbuch

Hana Čápová

Po třetí havárii během posledního půl roku se to už nedalo udržet pod pokličkou: „Spolchemie ztratila důvěru města, že dokáže udržet nebezpečné látky pod kontrolou,“ prohlásil začátkem října na adresu jedné z našich největších chemiček primátor Ústí nad Labem Petr Gandalovič (ODS).