Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Třikrát na okraj

Tak šéfům Telecomu prošel jejich „Kompenzační plán“, díky němuž budou až do roku 2006 dostávat velkolepé čtvrtletní prémie. Klíčem bude cena Telecomu na burze: kdyby zůstaly akcie jako dnes, podle Hospodářských novin, které věc otevřely, si představenstvo (krom šéfa Gabriela Berdára) a dozorčí rada (vyjma ministerské úředníky) rozdělí asi 240 milionů korun. Zhodnocení akcií se bude totiž lišácky srovnávat s koncem loňského roku, kdy stály 291 korun (v červnu, kdy představenstvo plán navrhlo, to bylo 327, dnes 334). Péče o cenu akcií je chvályhodná, ale z plánu čiší spíš snaha podojit Telecom, dokud je polostátní. Co má vůbec plán „kompenzovat“? Ztracená lukrativní křesla, až nový vlastník firmu převezme? Ministr Sobotka si v pátek pozval šéfy na kobereček, ale nakonec kývl: jak jinak, když jeho lidé v červnu vše schválili.

Šéfredaktor Eura István Lékó přispěchal šéfům Telecomu na pomoc pod titulkem „Útok na Berdára“. V jeho článku „nejmenované zdroje“ označují za skandál, že HN až teď vytahují červnový program.

(A netepalo nedávno Euro odvolaného šéfa Eurotelu, Berdárova protivníka, za příliš vysoký plat?) Radši upozornit pozdě než nikdy. Zvlášť když tím HN riskovaly, že Telecom od nich – na rozdíl od Eura – stáhne svou inzerci za nějakých 10 milionů.

•••

K čemu slouží Pakt stability? K tomu, aby byl stabilně porušován. Předepsanou výši schodků stále beztrestně překračují…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].