Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Jménem republiky, vyvlastnit!

Úředníci ministerstva pro místní rozvoj našli způsob, jak snadněji lidem vyvlastnit majetek ve „veřejném zájmu“. Až dosud měly v tuzemsku poslední slovo soudy, které případ od případu zkoumaly, jaké má stát pro vyvlastnění důvody. To by se ale mělo změnit. Ministerstvo už připravilo soubor zákonů, kde chce „veřejný zájem“, kvůli němuž lze sáhnout na soukromý majetek, definovat dlouhým výčtem. Na předběžném seznamu staveb jsou krom průmyslových zón či dálnic také třeba trafostanice nebo veřejné parky.

Fotografie: Cože, vy tu nechcete jednu pěknou průmyslovou zónu? Foto Ibra Ibramovič • Autor: Respekt
Fotografie: Cože, vy tu nechcete jednu pěknou průmyslovou zónu? Foto Ibra Ibramovič • Autor: Respekt

Úředníci ministerstva pro místní rozvoj našli způsob, jak snadněji lidem vyvlastnit majetek ve „veřejném zájmu“. Až dosud měly v tuzemsku poslední slovo soudy, které případ od případu zkoumaly, jaké má stát pro vyvlastnění důvody. To by se ale mělo změnit. Ministerstvo už připravilo soubor zákonů, kde chce „veřejný zájem“, kvůli němuž lze sáhnout na soukromý majetek, definovat dlouhým výčtem. Na předběžném seznamu staveb jsou krom průmyslových zón či dálnic také třeba trafostanice nebo veřejné parky.

Máte pěknou zahradu

Před dvaceti lety si manželé Bajerkovi koupili na okraji Lipníku nad Bečvou polorozpadlou chatu. Za své celoživotní úspory zde postavili domek se zahradním altánkem a bazénem. Jenže sen o poklidném životě na penzi jim nečekaně přeťala vyšší moc. Na konci devadesátých let úředníci z lipnícké radnice manželům oznámili, že přes jejich pozemek naplánovali silniční obchvat. Bajerkovi odmítli dát souhlas. Tak vás vyvlastníme! uslyšeli nekompromisní odpověď. Po pár měsících pak zastupitelstvo zakreslilo chystanou silnici do územního plánu a označilo ji za veřejně prospěšnou stavbu. Ředitelství silnic a dálnic manželům za jejich pozemek nabídlo necelých sto tisíc korun. Tedy stejnou cenu, jakou by dostali za vyvlastnění (na odhad, podle nějž se stavbou znehodnotí cena jejich nemovitosti o 40 %, tedy o více než milion, nikdo nebral ohled).…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].