Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

ČNB si dobře nevedla

Souhlasím s tvrzením v komentáři Prezident zavelel proti ČNB (Respekt č. 35/2004), že nás pravděpodobně čeká při jmenování členů bankovní rady prezidentem podobná blamáž jako v případě Ústavního soudu.

Na hodnocení činnosti stávající bankovní rady mám ale jiný názor. ČNB již několik let pouze trpně přihlíží enormnímu zadlužování státu, stále rostoucím rozpočtovým schodkům včetně různých fíglů, které je mají opticky snížit. Dokonce schvaluje vydání velkého objemu státních dluhopisů v cizí měně. Úkolem ČNB je stabilita měny a kontrola inflace, pokud vláda, parlament se snaží o pravý opak, musí se ČNB jako respektovaná instituce minimálně důrazně ozvat, ne se tvářit, že je vše v pořádku, pan Tůma se navíc účastní zasedání vlády.

Vůbec nechápu vaše kladné hodnocení práce pana Racochy?! Bankovní dohled pod jeho vedením fungoval tak dobře, že prakticky všechny banky (až na čestné výjimky) skončily v problémech! Prohlásit, že ČNB si vedla dobře při řešení případu IPB, může snad jen člověk, který se „zrovna probral z hibernace“. Zásah v IPB přišel skutečně pozdě, ale přijaté řešení s ČSOB mělo katastrofální náklady pro stát.

Martin Řehořek, Praha

Ale ředitel Kotal opakovaně selhal!

V Respektu č. 35/2004 byl uveřejněn článek Volá Londýnská autora Marka Švehly…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].