Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ta pravá vláda sebevrahů

Hodnocení téměř hotové vlády Stanislava Grosse by vlastně šlo říci dvěma větami. Za prvé, úmorná koaliční vyjednávání a Grossovy personální návrhy nedopadly až tak špatně, jak dopadnout mohly. Za druhé, vzhledem ke stavu ČSSD a vratkosti postšpidlovské koalice nemá až tak velký význam: skoro by se dalo napsat, že čím kvalitnější lidé usednou do vládních křesel, tím beznadějnější zápasy bude nový premiér svádět s vlastní stranou a prezidentem Václavem Klausem.

Fotografie: Šok pro ČSSD: lidovci zůstanou na svém, Unie svobody získala rezort obrany. Foto: ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Šok pro ČSSD: lidovci zůstanou na svém, Unie svobody získala rezort obrany. Foto: ČTK • Autor: Respekt

Hodnocení téměř hotové vlády Stanislava Grosse by vlastně šlo říci dvěma větami. Za prvé, úmorná koaliční vyjednávání a Grossovy personální návrhy nedopadly až tak špatně, jak dopadnout mohly. Za druhé, vzhledem ke stavu ČSSD a vratkosti postšpidlovské koalice nemá až tak velký význam: skoro by se dalo napsat, že čím kvalitnější lidé usednou do vládních křesel, tím beznadějnější zápasy bude nový premiér svádět s vlastní stranou a prezidentem Václavem Klausem.

Svoboda: první konflikt

Mezi nejzajímavější zprávy patří, že v kabinetu zůstane jako ministr zahraničí lidovec Cyril Svoboda. Zdá se, že k tomu došlo náhodou: KDU-ČSL prý původně byla ochotna Černínský palác obětovat a za ochotu měla dostat jeden úřad navíc. (Přitom nikdy v historii strana neměla tak prestižní post, který ji zvýznamňuje v očích evropských křesťanských demokratů.) Když se pak začalo psát, že Svobodovým nástupcem se má stát čerstvě uvolněný univerzální úředník a bývalý komunista Pavel Telička, vypadalo to už úplně absurdně: kdyby Kalousek na Teličku kývl po vší kritice, kterou vůči němu – z velké části právem – vznášel, jevil by se jako blázen, respektive jako pomstychtivec, který udělá cokoli, aby poškodil stranického rivala Svobodu. Gross to s Teličkou nemohl myslet vážně a podle Kalouska jméno končícího eurokomisaře při jednáních ani nepadlo. Těžko tedy říci, co tím vlastně Gross sledoval,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].