Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Síla doma, úcta ve světě

Amerika silná doma a respektovaná ve světě. Tak znělo hlavní heslo konventu Demokratické strany, který ve čtvrtek oficiálně nominoval Johna Kerryho jako kandidáta na prezidenta. Demokraté uspořádali tři poslední konventy ve třech největších městech – New Yorku, Chicagu a Los Angeles. Letos se rozhodli pro menší Boston už symbolicky: vítěz primárek Kerry pochází právě z této metropole státu Massachusetts.

Fotografie: John Kerry a John Edwards: boháč z dobré rodiny a selfmademan jako doplňující se protipóly. Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: John Kerry a John Edwards: boháč z dobré rodiny a selfmademan jako doplňující se protipóly. Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Amerika silná doma a respektovaná ve světě. Tak znělo hlavní heslo konventu Demokratické strany, který ve čtvrtek oficiálně nominoval Johna Kerryho jako kandidáta na prezidenta. Demokraté uspořádali tři poslední konventy ve třech největších městech – New Yorku, Chicagu a Los Angeles. Letos se rozhodli pro menší Boston už symbolicky: vítěz primárek Kerry pochází právě z této metropole státu Massachusetts.

Doba, kdy se na konventech skutečně rozhodovalo o kandidátech pro prezidentské volby, je nenávratně pryč. John F. Kennedy byl v roce 1960 posledním nominovaným, který musel podstoupit vážné hlasování, a přesto vyhrál už v prvním kole. V roce 1952 demokraté rozhodli o svém kandidátovi Adlai Stevensonovi až ve třetím kole a právě tento konvent byl opravdu posledním, kdy o nominovaném nebylo dopředu jasno.

Role konventů je nyní jiná. Nabízejí veřejnosti tvář dotyčné strany přesně tak, jak se ji snaží šéfové načrtnout především pro dosud neangažované voliče. Vzhledem k okurkové sezóně si letní sjezdy udržují zájem médií, byť letos demokraty zklamaly hlavní televizní stanice, které jednání nepřenášely v přímém přenosu po všechny čtyři večery, jak bývalo zvykem, a divákům nabídly v plném znění vystoupení jen několika klíčových řečníků.

Jako voják i prezident

Hlásím se do služby. Těmito slovy zahájil svůj nominační projev John Kerry a tato věta jako by symbolizovala…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].