Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Česká televize na Novo

Z poslanecké mediální komise unikla zpráva, že generální ředitel České televize (ČT) Jiří Janeček vymění do tří týdnů svoji programovou ředitelku Markétu Luhanovou. Na její místo má jmenovat Janu Kasalovou, která s ním loni v únoru prohrála souboj o vedení ČT (ředitelské křeslo jí tehdy uniklo jen o jeden hlas). „Ve čtvrtek se mi byla paní Kasalová neoficiálně představit a sdělila mi, že by se zřejmě mohla stát novou programovou ředitelkou,“ potvrzuje členka poslanecké mediální komise Eva Nováková (ČSSD).

Fotografie: Jana Kasalová (uprostřed): Tak to konečně vyšlo. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Jana Kasalová (uprostřed): Tak to konečně vyšlo. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Z poslanecké mediální komise unikla zpráva, že generální ředitel České televize (ČT) Jiří Janeček vymění do tří týdnů svoji programovou ředitelku Markétu Luhanovou. Na její místo má jmenovat Janu Kasalovou, která s ním loni v únoru prohrála souboj o vedení ČT (ředitelské křeslo jí tehdy uniklo jen o jeden hlas). „Ve čtvrtek se mi byla paní Kasalová neoficiálně představit a sdělila mi, že by se zřejmě mohla stát novou programovou ředitelkou,“ potvrzuje členka poslanecké mediální komise Eva Nováková (ČSSD).

Zprávy patří mně

Programový ředitel ČT je v rámci českého mediálního prostředí klíčová funkce. Rozhoduje o programovém schématu ČT, a de facto tak ovlivňuje její reklamní příjmy, respektive příjmy ostatních komerčních stanic. Na atraktivitě programu a od toho odvozené sledovanosti závisí, kolik inzerentů bude ČT mít a kolik se jich případně přesune na jiné stanice. V současné době se reklamní příjmy ČT pohybují zhruba kolem miliardy korun ročně. To všechno jsou informace důležité až v souvislosti s tím, že v televizní branži Kasalovou předchází pověst člověka s úzkými kontakty na televizi Nova a jejího spoluvlastníka Jiřího Šmejce. Úzké vztahy má i na prezidentem Klausem jmenovaného ředitele správy Pražského hradu Jiřího France (dříve působil v IPB, jež poskytla Vladimíru Železnému na rozjezd Novy miliardu korun), který se před rokem podobně jako Kasalová neúspěšně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].