Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Český fotbal: konec iluzí

Čtrnáct ze šestnácti klubů první ligy má být podle páteční MF Dnes zapleteno v úplatkářském skandálu, který teď otřásá českým fotbalem. Ještě jednou: čtrnáct ze šestnácti. To je jedním slovem šílené. Tento případ už dosáhl rozměrů, které nedovolují nějaké polovičaté řešení – buď policie první ligu po právu úplně zničí, anebo se podobně monstrózním způsobem znemožní sama. V čistotu českého fotbalu však po květnu 2004 nemůže věřit nikdo.
Na fotbalové korupci zaráží její odzbrojující přímočarost, která svědčí o samozřejmosti, s jakou se to všechno děje. Kluboví funkcionáři – jak dokládají zveřejněné údaje z policejních odposlechů – do mobilů nabízejí rozhodčím statisícové úplatky. A pak žádné složité a maskované převody peněz na konta ve Švýcarsku či v Karibiku, hotovost se předává pěkně z ruky do ruky na benzinové pumpě nebo v podzemních garážích.

Fotografie: Hádanka: Co všechno se schová pod jednu stříbrnou medaili? (Karel Poborský bojuje o postup do finále na mistrovství Evropy v roce 1996.) Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Hádanka: Co všechno se schová pod jednu stříbrnou medaili? (Karel Poborský bojuje o postup do finále na mistrovství Evropy v roce 1996.) Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Čtrnáct ze šestnácti klubů první ligy má být podle páteční MF Dnes zapleteno v úplatkářském skandálu, který teď otřásá českým fotbalem. Ještě jednou: čtrnáct ze šestnácti. To je jedním slovem šílené. Tento případ už dosáhl rozměrů, které nedovolují nějaké polovičaté řešení – buď policie první ligu po právu úplně zničí, anebo se podobně monstrózním způsobem znemožní sama. V čistotu českého fotbalu však po květnu 2004 nemůže věřit nikdo.

Z ruky do ruky

Na fotbalové korupci zaráží její odzbrojující přímočarost, která svědčí o samozřejmosti, s jakou se to všechno děje. Kluboví funkcionáři – jak dokládají zveřejněné údaje z policejních odposlechů – do mobilů nabízejí rozhodčím statisícové úplatky. A pak žádné složité a maskované převody peněz na konta ve Švýcarsku či v Karibiku, hotovost se předává pěkně z ruky do ruky na benzinové pumpě nebo v podzemních garážích.

Uplácí se přitom zjevně na všech úrovních. Amatérský fotbalista Radek Váňa s pomocí České televize loni v zimě ukázal, jak se za pětistovku kupují rozhodčí v zaplivaných šatnách té úplně nejnižší třídy na Nymbursku. (Autor tohoto textu by mohl přispět zkušeností z pražských soutěží v malé kopané, kde nejde vůbec o nic, ale stejně se tu soupeři a rozhodčí občas motivují příslibem pár stokorun.) Fotbalová elita se od Nymburku liší pouze výší částek.

Jistě, v dosud zveřejněných informacích jsou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].