Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Nechal spadnout zámek

Fotografie: Úředník Novák (s kufrem): prý dělal, co mohl, ale mohl málo. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Úředník Novák (s kufrem): prý dělal, co mohl, ale mohl málo. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Výstraha všem lenošným, nezodpovědným a málo nápaditým úředníkům. To je proces, který minulou středu pokračoval před okresním soudem v Lounech. Šéf odboru kultury ústeckého kraje Petr Novák se tu zodpovídal z toho, že neudělal dost, aby zabránil zchátrání jednoho venkovského zámečku.

Barbaři

Dobříčanský zámek s velkým parkem koupila před dvanácti lety od vojáků prostějovská firma Benitrans. Na jeho opravu a přeměnu v lázeňský areál si od banky půjčila třicet milionů korun. Do zámku nedala ani korunu. Majitelé převedli peníze do jiné firmy a Benitransu nechali jen dluh a zámek. „Byl to klasický tunel. V jeden den proběhl prodej zámku i přepis v katastru a v ten samý den dostali půjčku,“ říká starosta Dobříčan Petr Valenta. „V ten moment je přestal náš zámek zajímat.“ Vlastníka dnes šetří policie pro úvěrový podvod. Opuštěný zámek už nemá okna ani dveře, plechy ze střechy jsou rozkradené, podlahy a stropy se propadají. Zámek se dostal na seznam našich více než šesti set nejvíce ohrožených kulturních památek.

Bránit takovému pustnutí měl někdejší okresní úřad. Pár věcí sice udělal, k žádnému efektu ale nevedly. Nařídil majiteli, ať se o zámek začne starat. Dopis se mu vrátil zpět, adresáta neumí najít ani policie, natož pošťák. Pak mu uložil pokutu – se stejným efektem. Nakonec dal v září 2002 šéf odboru kultury a památkové péče bývalého…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].